Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού - «Όταν αρχίσεις να δίνεις πίσω, πού τελειώνει αυτό;» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αυτήν τη φορά, αρνητική στο ενδεχόμενο επιστροφής εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν.

«Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;» λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα», αλλά ότι λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου «και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της ανθρωπότητας».

Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Νοέμβριο του 2021 για την πιθανή επιστροφή των γλυπτών, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα».

Ωστόσο, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σουνάκ δήλωσε: «Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις».

Και το σήριαλ συνεχίζεται με την υπουργό Πολιτισμού της χώρας, η οποία στο πλαίσιο εμφάνισής της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική πλευρά.

Σε ερώτησή της προς την υπουργό η βουλευτής Τζέιν Στίβενσον εκ μέρους των Συντηρητικών, σχολίασε επέκρινε την επιστροφή των Γλυπτών «σε πιο ηλιόλουστα κλίματα». Εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αρχή για να μείνουν τα βρετανικά μουσεία χωρίς πολλά από τα εκθέματά τους σε λίγα χρόνια, με την υπουργό να επικροτεί την θέση αυτή.

Πού θα τελειώσει αυτό; 

Η Ντόνελαντ αναρωτήθηκε «πού μπορεί να τελειώσει αυτό;» σχετικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς στα βρετανικά μουσεία υπάρχουν εκθέματα από πολλούς πολιτισμούς. Σύμφωνα με την Βρετανίδα υπουργό διάφορα εκθέματα των βρετανικών μουσείων είναι «αόριστο» που ανήκουν, καθώς σύμφωνα με την επιχειρηματολογία κάποια από αυτά είναι «πολύ αρχαία». «Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», είπε.

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», απάντησε η Μισέλ Ντόνελαν. «Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα», συνέχισε προσθέτοντας:

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες. Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε»,

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM