LIVE!

Γερμανία: «Πολιτιστικοί οργανισμοί» πλέον τα κλαμπ - Στο ίδιο καθεστώς με μουσεία και λυρικές σκηνές

It's official—Germany declares its nightclubs are now cultural institutions Facebook Twitter
Pixabay
0

Την αναταξινόμηση των κλαμπ και των χώρων συναυλιών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πλέον, κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, θα θεωρούνται «πολιτιστικοί οργανισμοί» και διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτόν των μουσείων και των λυρικών σκηνών. Ως εκ τούτου τα κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «χώροι ψυχαγωγίας» όπως οι οίκοι ανοχής και τα καζίνο, θα προστατεύονται καλύτερα από το gentrification.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το art news paper η αναταξινόμηση αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ομοσπονδιακή επιτροπή Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, μετά από μία εκστρατεία δεκαπέντε μηνών της Clubcommission, μίας ένωσης ιδιοκτητών κλαμπ και υποστηρικτών τους. Η ένωση άσκησε πιέσεις στο κοινοβούλιο κατά την περασμένη χρονιά ώστε να αντιταχθεί στα ολοένα και περισσότερα περιστατικά «clubsterben», δηλαδή του «θανάτου των κλαμπ» στη Γερμανία.  

Η επιτροπή υποστήριξε πως τα κλαμπ παίζουν ζωτικό ρόλο στην γερμανική κοινωνία. Παράλληλα εκτίμησε πως μόνο το Βερολίνο, πέρυσι, έχασε 3 εκατομμύρια τουρίστες που θα επισκέπτονταν την πόλη για τα κλαμπ της. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 δισεκ. ευρώ για την τοπική οικονομία. Περίπου 100 κλαμπ στην πόλη έκλεισαν την περασμένη δεκαετία και άλλα 25 «απειλούνται» από την αστική ανάπτυξη και από καταγγελίες για φασαρία.

Η αναταξινόμηση αναμένεται να προστατεύσει τα κλαμπ από περαιτέρω εκτοπισμούς επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε περισσότερα μέρη της πόλης και να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν για τα κλαμπ που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «πολιτιστικό σκοπό».

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, το ανώτερο οικονομικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει το ΦΠΑ που καταβάλλουν τα κλαμπ του Βερολίνου από 19% σε 7%.
 



Με πληροφορίες από DJ MAG/the art newspaper

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Αγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του

Πολιτισμός / Ο μύθος του Μιχαήλ Άγγελου συνεχίζει να μεγαλώνει, 550 χρόνια μετά

Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Άγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του, σε μια συγκυρία που δείχνει πως ο μύθος του συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί με τις διεκδικήσεις γύρω από το όνομά του
THE LIFO TEAM
Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Πολιτισμός / Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών, θέματα που αφορούν την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων ως προς το Ταμείο Συνοχής και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
THE LIFO TEAM
Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Πολιτισμός / Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Το Paddington και το Into the Woods προηγούνται στις φετινές υποψηφιότητες των Olivier Awards, σε μια λίστα που φέρνει δίπλα δίπλα το λαϊκό θέαμα, το θεατρικό κύρος και μεγάλα ονόματα όπως η Cate Blanchett, ο Tom Hiddleston και ο Bryan Cranston.
THE LIFO TEAM
Η Catherine Opie φέρνει την queer προσωπογραφία στο κέντρο της National Portrait Gallery

Πολιτισμός / Η Catherine Opie φέρνει την queer προσωπογραφία στο κέντρο της National Portrait Gallery

Η Catherine Opie παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη National Portrait Gallery. Το To Be Seen συγκεντρώνει 30 χρόνια δουλειάς και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ορατότητα και την εκπροσώπηση.
THE LIFO TEAM