Γερμανία: «Πολιτιστικοί οργανισμοί» πλέον τα κλαμπ - Στο ίδιο καθεστώς με μουσεία και λυρικές σκηνές

It's official—Germany declares its nightclubs are now cultural institutions Facebook Twitter
Pixabay
0

Την αναταξινόμηση των κλαμπ και των χώρων συναυλιών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πλέον, κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, θα θεωρούνται «πολιτιστικοί οργανισμοί» και διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτόν των μουσείων και των λυρικών σκηνών. Ως εκ τούτου τα κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «χώροι ψυχαγωγίας» όπως οι οίκοι ανοχής και τα καζίνο, θα προστατεύονται καλύτερα από το gentrification.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το art news paper η αναταξινόμηση αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ομοσπονδιακή επιτροπή Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, μετά από μία εκστρατεία δεκαπέντε μηνών της Clubcommission, μίας ένωσης ιδιοκτητών κλαμπ και υποστηρικτών τους. Η ένωση άσκησε πιέσεις στο κοινοβούλιο κατά την περασμένη χρονιά ώστε να αντιταχθεί στα ολοένα και περισσότερα περιστατικά «clubsterben», δηλαδή του «θανάτου των κλαμπ» στη Γερμανία.  

Η επιτροπή υποστήριξε πως τα κλαμπ παίζουν ζωτικό ρόλο στην γερμανική κοινωνία. Παράλληλα εκτίμησε πως μόνο το Βερολίνο, πέρυσι, έχασε 3 εκατομμύρια τουρίστες που θα επισκέπτονταν την πόλη για τα κλαμπ της. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 δισεκ. ευρώ για την τοπική οικονομία. Περίπου 100 κλαμπ στην πόλη έκλεισαν την περασμένη δεκαετία και άλλα 25 «απειλούνται» από την αστική ανάπτυξη και από καταγγελίες για φασαρία.

Η αναταξινόμηση αναμένεται να προστατεύσει τα κλαμπ από περαιτέρω εκτοπισμούς επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε περισσότερα μέρη της πόλης και να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν για τα κλαμπ που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «πολιτιστικό σκοπό».

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, το ανώτερο οικονομικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει το ΦΠΑ που καταβάλλουν τα κλαμπ του Βερολίνου από 19% σε 7%.
 



Με πληροφορίες από DJ MAG/the art newspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Η Sadie Sink λέει ότι το Stranger Things την προστάτευσε, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ως Ιουλιέτα στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Η Sadie Sink πριν από την Ιουλιέτα: «Το Stranger Things με προστάτευσε»

Από το Stranger Things στο Romeo and Juliet του Λονδίνου, η Sadie Sink μιλά για τη μετάβασή της στο θέατρο και για τον τρόπο με τον οποίο η σειρά λειτούργησε προστατευτικά στα χρόνια που μεγάλωνε μπροστά στην κάμερα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM