Γερμανία: «Πολιτιστικοί οργανισμοί» πλέον τα κλαμπ - Στο ίδιο καθεστώς με μουσεία και λυρικές σκηνές

It's official—Germany declares its nightclubs are now cultural institutions Facebook Twitter
Pixabay
0

Την αναταξινόμηση των κλαμπ και των χώρων συναυλιών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πλέον, κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, θα θεωρούνται «πολιτιστικοί οργανισμοί» και διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτόν των μουσείων και των λυρικών σκηνών. Ως εκ τούτου τα κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «χώροι ψυχαγωγίας» όπως οι οίκοι ανοχής και τα καζίνο, θα προστατεύονται καλύτερα από το gentrification.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το art news paper η αναταξινόμηση αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ομοσπονδιακή επιτροπή Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, μετά από μία εκστρατεία δεκαπέντε μηνών της Clubcommission, μίας ένωσης ιδιοκτητών κλαμπ και υποστηρικτών τους. Η ένωση άσκησε πιέσεις στο κοινοβούλιο κατά την περασμένη χρονιά ώστε να αντιταχθεί στα ολοένα και περισσότερα περιστατικά «clubsterben», δηλαδή του «θανάτου των κλαμπ» στη Γερμανία.  

Η επιτροπή υποστήριξε πως τα κλαμπ παίζουν ζωτικό ρόλο στην γερμανική κοινωνία. Παράλληλα εκτίμησε πως μόνο το Βερολίνο, πέρυσι, έχασε 3 εκατομμύρια τουρίστες που θα επισκέπτονταν την πόλη για τα κλαμπ της. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 δισεκ. ευρώ για την τοπική οικονομία. Περίπου 100 κλαμπ στην πόλη έκλεισαν την περασμένη δεκαετία και άλλα 25 «απειλούνται» από την αστική ανάπτυξη και από καταγγελίες για φασαρία.

Η αναταξινόμηση αναμένεται να προστατεύσει τα κλαμπ από περαιτέρω εκτοπισμούς επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε περισσότερα μέρη της πόλης και να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν για τα κλαμπ που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «πολιτιστικό σκοπό».

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, το ανώτερο οικονομικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει το ΦΠΑ που καταβάλλουν τα κλαμπ του Βερολίνου από 19% σε 7%.
 Με πληροφορίες από DJ MAG/the art newspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ρώσος εννοιολογικός καλλιτέχνης Ίλια Καμπακόφ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ρώσος εννοιολογικός καλλιτέχνης Ίλια Καμπακόφ

Χρονικογράφος της ζωής στη Σοβιετική Ένωση μέσα από τις απεικονίσεις του, έγινε γνωστός για τις «συνολικές εγκαταστάσεις του», ενώ το έργο του «Το καράβι της ζωής μου» ανήκει στο ΕΜΣΤ.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ