Γερμανία: «Πολιτιστικοί οργανισμοί» πλέον τα κλαμπ - Στο ίδιο καθεστώς με μουσεία και λυρικές σκηνές

It's official—Germany declares its nightclubs are now cultural institutions Facebook Twitter
Pixabay
0

Την αναταξινόμηση των κλαμπ και των χώρων συναυλιών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πλέον, κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, θα θεωρούνται «πολιτιστικοί οργανισμοί» και διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτόν των μουσείων και των λυρικών σκηνών. Ως εκ τούτου τα κλαμπ και συναυλιακοί χώροι, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «χώροι ψυχαγωγίας» όπως οι οίκοι ανοχής και τα καζίνο, θα προστατεύονται καλύτερα από το gentrification.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το art news paper η αναταξινόμηση αυτή εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την ομοσπονδιακή επιτροπή Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, μετά από μία εκστρατεία δεκαπέντε μηνών της Clubcommission, μίας ένωσης ιδιοκτητών κλαμπ και υποστηρικτών τους. Η ένωση άσκησε πιέσεις στο κοινοβούλιο κατά την περασμένη χρονιά ώστε να αντιταχθεί στα ολοένα και περισσότερα περιστατικά «clubsterben», δηλαδή του «θανάτου των κλαμπ» στη Γερμανία.  

Η επιτροπή υποστήριξε πως τα κλαμπ παίζουν ζωτικό ρόλο στην γερμανική κοινωνία. Παράλληλα εκτίμησε πως μόνο το Βερολίνο, πέρυσι, έχασε 3 εκατομμύρια τουρίστες που θα επισκέπτονταν την πόλη για τα κλαμπ της. Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 1,5 δισεκ. ευρώ για την τοπική οικονομία. Περίπου 100 κλαμπ στην πόλη έκλεισαν την περασμένη δεκαετία και άλλα 25 «απειλούνται» από την αστική ανάπτυξη και από καταγγελίες για φασαρία.

Η αναταξινόμηση αναμένεται να προστατεύσει τα κλαμπ από περαιτέρω εκτοπισμούς επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε περισσότερα μέρη της πόλης και να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν για τα κλαμπ που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «πολιτιστικό σκοπό».

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, το ανώτερο οικονομικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει το ΦΠΑ που καταβάλλουν τα κλαμπ του Βερολίνου από 19% σε 7%.
 



Με πληροφορίες από DJ MAG/the art newspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM
Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM