Γεωργία: Γράμματα σε μυστηριώδη πέτρινη πλάκα μπορεί να αποτελούν νέα άγνωστη γλώσσα

Γεωργία: Βρέθηκε αγνωστη γλώσσα χαραγμένη σε μυστηριώδη πέτρινη πλάκα Facebook Twitter
Η ταμπλέτα με την άγνωστη γλώσσα που βρέθηκε στη Γεωργία / φωτ.: Journal of Ancient History and Archaeology
0

Μια ενεπίγραφη πινακίδα στην οποία έχει χαραχτεί μία άγνωστη μέχρι στιγμής γλώσσα, ανακαλύφθηκε στη λίμνη Bashplemi στη Γεωργία.

Η πλάκα με την άγνωστη γλώσσα που βρέθηκε στη Γεωργία, έχει διαστάσεις 24,1 x 20,1 εκ. και είναι κατασκευασμένη από βασάλτη τοπικής προέλευσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ancient History and Archaeology.

Η πλάκα περιέχει 39 μοναδικά σύμβολα διατεταγμένα σε επτά οριζόντιες γραμμές. Μερικά από αυτά τα σύμβολα επαναλαμβάνονται, επιτρέποντας συνολικά 60 χαρακτήρες στην επιφάνεια της πέτρας. Είναι οργανωμένα σε επτά στήλες που διαβάζονται κάθετα από πάνω προς τα κάτω, αν και η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να διαβάζεται η επιγραφή παραμένει αβέβαιη.

Οι αρχαιολόγοι είναι της άποψης ότι τα σύμβολα χαράχτηκαν χρησιμοποιώντας ένα κωνικό καλέμι για να δημιουργηθούν αρχικά εγκοπές, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν και λειάνθηκαν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο με στρογγυλή κεφαλή.

«Γενικά, η επιγραφή Bashplemi δεν επαναλαμβάνει κάποια γραφή που να είναι γνωστή σε εμάς. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε αυτό μοιάζουν με αυτά που βρίσκονται στις γραφές της Μέσης Ανατολής, καθώς και με εκείνα των γεωγραφικά απομακρυσμένων χωρών όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Δυτική Ιβηρική».

Έχουν βρεθεί κάποιες ομοιότητες με την Πρωτο-Καρτβελική γραφή24 που εμφανίστηκε την 4η χιλιετία π.Χ., καθώς και με σύμβολα που βρέθηκαν σε σφραγίδες από την επικράτεια της προχριστιανικής Γεωργίας. Οι ομοιότητες εντοπίστηκαν ως επί το πλείστον κατά τη σύγκριση των συμβόλων της ταμπλέτας με τις γραφές της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου (Γεωριανά -«Mrgvlovani», αλβανικά, πρωτογεωργιανά).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η επιγραφή Bashplemi έχει μερικά συχνά επαναλαμβανόμενα σύμβολα που μπορεί να αντιπροσωπεύουν στρατιωτικά λάφυρα, ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο ή μια προσφορά σε μια θεότητα.

Η χρονολόγηση της πλάκας έχει αποδειχθεί προβληματική, ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος βασάλτη, από τον οποίο κατασκευάστηκε δείχνει ότι η πλάκα είναι εντόπιο δημιούργημα, όπου μελέτες της περιοχής βρήκαν τεχνουργήματα όπως θραύσματα κεραμικής και λίθινο κονίαμα που χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού/Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ