Foreigners Everywhere: Αποκαλύφθηκε το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας 2024

Foreigners Everywhere: αποκαλύφθηκε το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας 2024 Facebook Twitter
Vertigo Sea του John Akomfrah.
0

Ο επιμελητής της Μπιενάλε της Βενετίας 2024 Adriano Pedrosa αποκάλυψε το όραμά του για την επόμενη διοργάνωση, την 60ή Διεθνή Έκθεση Τέχνης του επόμενου έτους (20 Απριλίου-24 Νοεμβρίου 2024), η οποία θα φέρει τον τίτλο Foreigners Everywhere και θα επικεντρωθεί σε «καλλιτέχνες που είναι οι ίδιοι ξένοι, μετανάστες, εκπατρισμένοι, άτομα της διασποράς, εμιγκρέδες, εξόριστοι και πρόσφυγες».

Η ιδέα του ξένου ή παρείσακτου είναι αναπόσπαστο μέρος της επιμελητικής του πρότασης, αναφερόμενη «στον queer καλλιτέχνη, ο οποίος έχει κινηθεί μέσα σε διαφορετικές σεξουαλικότητες και φύλα, συχνά διωκόμενος ή παράνομος, στον παρείσακτο καλλιτέχνη, ο οποίος βρίσκεται στο περιθώριο του κόσμου της τέχνης, όπως ο αυτοδίδακτος και ο λεγόμενος λαϊκός καλλιτέχνης, καθώς και στον αυτόχθονα καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά αντιμετωπίζεται ως ξένος στον ίδιο του τον τόπο».

Foreigners Everywhere: αποκαλύφθηκε το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας 2024 Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Adriano Pedrosa, επιμελητής της Μπιενάλε της Βενετίας 2024 και Roberto Cicutto, πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας. Φωτ.: Courtesy Venice Biennale

Ο Βραζιλιάνος επιμελητής Adriano Pedrosa είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Σάο Πάολο (MASP). Μεταξύ των πιο γνωστών εκθέσεών του Pedrosa είναι η Histórias, μια σειρά εκθέσεων στο MASP που εξετάζουν σε βάθος ένα διαφορετικό θέμα, συχνά μια κοινότητα ή μια ταυτότητα.

Αυτές οι εκθέσεις έχουν συμπεριλάβει την Histórias da Sexualidade (2017), που εστιάζει στις ιστορίες της σεξουαλικότητας, την Histórias Afro-Atlânticas (2018), που εστιάζει στην αφρικανική διασπορά και την κληρονομιά του διατλαντικού δουλεμπορίου, και την Histórias Brasileiras (2022), που εστιάζει στις ιστορίες της Βραζιλίας.

Ο Pedrosa λέει ότι η έκθεσή του θα αντανακλά στη συνέχεια οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. «Το φόντο για το έργο είναι ένας κόσμος γεμάτος από πολλαπλές κρίσεις που αφορούν τη μετακίνηση και την ύπαρξη ανθρώπων σε χώρες, έθνη, εδάφη και σύνορα, οι οποίες αντανακλούν τους κινδύνους και τις παγίδες της γλώσσας, της μετάφρασης και της εθνικότητας, εκφράζοντας διαφορές και ανισότητες που εξαρτώνται από την ταυτότητα, την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τον πλούτο και την ελευθερία».

Ο Pedrosa υπογράμμισε ότι η Μπιενάλε θα περιλαμβάνει ένα «Nucleo Storico», ένα τμήμα με έργα καλλιτεχνών του 20ού αιώνα από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τον αραβικό κόσμο και την Ασία. Μια ειδική ενότητα του «Nucleo Storico» θα είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ιταλική καλλιτεχνική διασπορά του 20ού αιώνα, για Ιταλούς καλλιτέχνες που ταξίδεψαν και μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αναπτύσσοντας τη σταδιοδρομία τους στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενσωματώθηκαν στις τοπικές κουλτούρες και συχνά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αφηγήσεων του μοντερνισμού πέρα από την Ιταλία.

Foreigners Everywhere: αποκαλύφθηκε το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας 2024 Facebook Twitter
Ο εικαστικός John Akomfrah στο στούντιό του στο Λονδίνο.

Ο Pedrosa είναι ο πρώτος επιμελητής της Μπιενάλε από τη Λατινική Αμερική, από την οποία υπάρχει πάντα σημαντική συμμετοχή καλλιτεχνών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Μπιενάλε, «είναι πολύ διαφορετικό όταν αυτοί προσκαλούνται από έναν επιμελητή που έχει ρίζες στον ίδιο πολιτισμό και έχει αναπτύξει μια παγκόσμια οπτική με τα χρόνια». Ο νέος επιμελητής της Μπιενάλε καλείται να δώσει μορφή στις αντιφάσεις, τους διαλόγους και τις συγγένειες, χωρίς τις οποίες η τέχνη θα παρέμενε ένας θύλακας χωρίς ζωτικό χυμό.

Το 2022 η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Μπιενάλε της Βενετίας, Sonia Boyce, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή στην 59η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε της Βενετίας.

Για την Μπιενάλε 2024 το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη αποφάσισε ότι τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο κινηματογραφιστής και καλλιτέχνης John Akomfrah, γνωστός για τις καυστικές του εγκαταστάσεις βίντεο που εξερευνούν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετα-αποικιοκρατία.

Ο Skinder Hundal, επίτροπος του Βρετανικού Περιπτέρου, αναφέρει σε δήλωσή του: «Η ποιότητα και το συγκυριακό βάθος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας δεν παύει ποτέ να εμπνέει βαθύ προβληματισμό και δέος. Για το Βρετανικό Συμβούλιο η παρουσία ενός τόσο σημαντικού Βρετανο-γκανέζου καλλιτέχνη στη Βενετία είναι μια συναρπαστική στιγμή».

Με πληροφορίες από la biennale.org

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

14ο ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL

Πολιτισμός / Athens Open Air Film Festival: Επιστρέφει με εξαιρετικές ταινίες και υπαίθριες προβολές σε όλη την πόλη

Τσάι στη Σαχάρα, Zodiac, 12 Πίθηκοι, The Truman Show, Η Νύχτα του Κυνηγού, Moonstruck, μια ολονυχτία τρόμου, ένα full moon sleepover, αλλά και Ντελόν, Τριφό, Κασσαβέτης, Ντε Πάλμα: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ.
NEWSROOM
«Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι» με 12 κλασικές ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα

Η αγαπημένη εβδομάδα θερινών προβολών επιστρέφει και φέτος στη Ριβιέρα των Εξαρχείων με ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες που έχουν χρόνια να παιχτούν στη μεγάλη οθόνη.
NEWSROOM
Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε μία σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Πολιτισμός / Η Σελίν Ντιόν αποκάλυψε πως έπαιρνε σχεδόν θανατηφόρα δόση ηρεμιστικών: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει»

Η αποκάλυψη της Σελίν Ντιόν σχετικά με τη μεγάλη δόση ηρεμιστικών που έπαιρνε ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της αυτοάνοσης ασθένειας
NEWSROOM