Φινλανδία: Επιστήμονες αποκάλυψαν τα «μυστικά» ενός τάφου παιδιού από τη Λίθινη Εποχή

Φινλανδία: Επιστήμονες αποκάλυψαν τα «μυστικά» ενός τάφου παιδιού από τη Λίθινη Εποχή Facebook Twitter
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πώς μπορεί να ήταν ο τάφος (Tom Björklund)
0

Ο τάφος ενός μικρού παιδιού, που έζησε πριν από 8.000 χρόνια, ο οποίος εντοπίστηκε στην ανατολική Φινλανδία, δίνει μια σπάνια εικόνα για το πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής τους νεκρούς τους. 

Ο τάφος Majoonsuo ανακαλύφθηκε το 1992, σε δάσος και η υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της Φινλανδίας άρχισε την ανασκαφή το 2018, καθώς υπήρχε ανησυχία πως το σημείο ταφής απειλούνταν από τη διάβρωση και την κυκλοφορία των οχημάτων. 

Αν και στον τάφο εντοπίστηκαν ελάχιστα ευρήματα, το γύρω χώμα αποκάλυψε τα μυστικά του, στη μικροσκοπική ανάλυση που έκαναν επιστήμονες, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό PLOS One. 

Φινλανδία: Επιστήμονες αποκάλυψαν τα «μυστικά» ενός τάφου παιδιού από τη Λίθινη Εποχή Facebook Twitter
Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1992

Οι κοινωνίες της Λίθινης Εποχής της Φινλανδίας έθαβαν τους νεκρούς τους σε λάκκους στο έδαφος. Αυτό είναι τόσο όξινο στη χώρα, που ελάχιστα σώζονται έπειτα από χιλιάδες χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα ίχνη αρχαιολογικών στοιχείων είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Στον τάφο βρέθηκαν τα δόντια εντός παιδιού, όπως και θραύσματα από φτερά πουλιών, ίνες φυτών και τρίχες ζώου, έπειτα από ανάλυση. Συνδυαστικά, αυτά τα στοιχεία σκιαγραφούν το πορτρέτο του νεκρού. 

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα δόντια ανήκαν σε παιδί από 3 έως 10 ετών. Οι δύο αιχμές βελών από χαλαζία και άλλα δύο αντικείμενα από το ίδιο υλικό που εντοπίστηκαν θεωρείται ότι ήταν ταφικά αντικείμενα. 

Φινλανδία: Επιστήμονες αποκάλυψαν τα «μυστικά» ενός τάφου παιδιού από τη Λίθινη Εποχή Facebook Twitter
Τα ευρήματα στον τάφο

Περίπου 24 μικροσκοπικά θραύσματα φτερών βρέθηκαν, από τα οποία τα επτά συνδέθηκαν με υδρόβιο πτηνό. Αποτελούν τα παλιότερα θραύσματα φτερών που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Φινλανδία. Είναι πιθανό το νεκρό παιδί να τοποθετήθηκε πάνω σε ένα κρεβάτι από φτερά ή να τυλίχθηκε με ένδυμα από πούπουλα. 

Ένα φτερό γερακιού επίσης βρέθηκε στον τάφο και εκτιμάται πως ήταν μέρος του βέλους ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στα ρούχα του παιδιού. 

Τρίχες που εντοπίστηκαν στα πόδια του παιδιού ανήκαν είτε σε σκύλο είτε σε λύκο. Είναι πιθανό ένα τέτοιο ζώο να θάφτηκε στα πόδια του νεκρού, ή το παιδί να φορούσε παπούτσια φτιαγμένα από τη γούνα σκύλου ή λύκου. 

«Σκύλοι θαμμένοι με νεκρούς έχουν βρεθεί για παράδειγμα στο Skateholm, γνωστή τοποθεσία ταφής στη νότια Σουηδία που χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια», δήλωσε η Κριστίινα Μάνερμαα, εκ των συγγραφέων της έρευνας, ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. 

Φινλανδία: Επιστήμονες αποκάλυψαν τα «μυστικά» ενός τάφου παιδιού από τη Λίθινη Εποχή Facebook Twitter
Μία από τις τρίχες ζώου που εντοπίστηκαν, στο μικροσκόπιο

«Η ανακάλυψη στο Majoonsuo είναι εντυπωσιακή, παρότι δεν έχει μείνει τίποτα άλλο παρά τρίχες του ζώου ή των ζώων, ούτε καν δόντια. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν ήταν σκύλος ή λύκος. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δείχνει ότι ίχνη τριχώματος και φτερών μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε τάφους αρκετών χιλιάδων χρόνων και στη Φινλανδία», συμπλήρωσε. 

Η ομάδα συνέλεξε 60 σάκους δειγμάτων χώματος και προσεκτικά διαχώρισε την οργανική ύλη. Τρία εργαστήρια χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα των δειγμάτων για μικροσωματίδια, λιπαρά οξέα και για να γίνει η ανάλυση του χώματος. 

Η Τούιγια Κίρκινεν, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας η οποία έκανε τις αναλύσεις, βρήκε επίσης ίνες φυτών που πιθανότατα προέρχονταν από ιτιές ή τσουκνίδες. Αυτές ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή διχτυών ψαρέματος ή κορδονιών για ρούχα. Το πρωτόκολλο που ανέπτυξε η ίδια για την αναζήτηση ινών και θραυσμάτων στο χώμα απαιτεί χρόνο, αλλά έδωσε αποτελέσματα. 

«Μας δίνει μια πολύτιμη εικόνα για τις ταφικές συνήθειες στη Λίθινη Εποχή, υποδεικνύοντας πώς είχαν προετοιμάσει οι άνθρωποι το παιδί, για το μεταθανάτιο ταξίδι», επεσήμανε η ίδια. 

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM