Φεστιβάλ Δράμας: Αποχωρεί ο Θανάσης Νεοφώτιστος από επικεφαλής του Σπουδαστικού Προγράμματος

Φεστιβάλ Δράμας: Αποχωρεί ο Θανάσης Νεοφώτιστος από επικεφαλής του Σπουδαστικού Προγράμματος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Στον απόηχο της πολυσυζητημένης απομάκρυνσης του Γιάννη Σακαρίδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται η επιστολή αποχώρησης του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Θανάση Νεοφώτιστου από τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ.

Ο σκηνοθέτης κάνει λόγο για απόφαση-μονόδρομο, καθώς ο ίδιος «είναι ενεργό μέλος της LGBTQI+ κοινότητας και πρεσβεύει την αναγκαιότητα ολοένα μεγαλύτερης διεκδίκησης για ορατότητα και συμπερίληψη».

«Η στροφή της νέας διοίκησης του Φεστιβάλ σε πρακτικές διακρίσεων και ομοφοβίας, αν και δεν με εκπλήσσει, με βρίσκει ιδιαίτερα προβληματισμένο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Μέσα από ένα συνονθύλευμα μεγάλης συγκίνησης, θυμού και βαθιάς απογοήτευσης ολοκληρώνεται και για μένα η συνεργασία με το αγαπημένο μου Φεστιβάλ Δράμας από τη θέση του Υπεύθυνου για το Διεθνές Σπουδαστικό πρόγραμμα δεδομένου ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δε μου αφήνουν περιθώριο για άλλη επιλογή, από το να αρνηθώ την πρόταση για συνέχιση της πορείας μου σε αυτό.

Μετά την ενημέρωση μου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Σακαρίδη, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα, η απόφαση μου ήταν μονόδρομος. Όντας ο ίδιος ενεργό μέλος της LGBTQI+ κοινότητας και πρεσβεύοντας την αναγκαιότητα ολοένα μεγαλύτερης διεκδίκησης για ορατότητα και συμπερίληψη, η στροφή της νέας διοίκησης του Φεστιβάλ σε πρακτικές διακρίσεων και ομοφοβίας, αν και δεν με εκπλήσσει, με βρίσκει ιδιαίτερα προβληματισμένο.

Ζούμε σε εποχές που η συντηρητικοποίηση μεγάλων, φοβισμένων, τμημάτων των κοινωνιών μας απειλεί με γρήγορη εξάλειψη τα δύσκολα κατακτηθέντα δικαιώματα μας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορώ παρά να αρνηθώ τη συνέχιση της συνεργασίας μου με την παρούσα Διοίκηση του Φεστιβάλ Δράμας, ως ελάχιστο δείγμα συνέπειας στο αξιακό μου σύστημα, τις πολιτικές μου θέσεις και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα ιστορικό φεστιβάλ που προφανώς ανήκει μόνο στους κινηματογραφιστές και τους θεατές. Αποχωρώντας, θέλω να εκφράσω την πάγια διαφωνία μου για την εμπλοκή του Δήμου στη διοίκηση του Φεστιβάλ Δράμας, ιδίως σε καλλιτεχνικές επιλογές. Κάθε τέτοια εμπλοκή καθιστά το φεστιβάλ ευάλωτο τόσο σε προσπάθειες λογοκρισίας όσο και χειραγώγησης.

Η συγκίνηση μου αφορά μια πενταετή πορεία γεμάτη κόπο, προσωπική επένδυση και τεράστια αγάπη για ένα θεσμό με τον οποίο συνδέομαι με ισχυρούς δεσμούς.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους με υποστήριξαν για τη θέση (τον Γιάννη Σακαρίδη, το Γιώργο Δεμερτζή, τη Σοφία Γεωργιάδου και τη Ρίτσα Κακαβά) και αναπτύξαμε μια εξαιρετική συνεργασία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους με τους οποίους επιμεληθήκαμε, με μεγάλη αγάπη, το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα, φροντίζοντας κάθε χρονιά να παρουσιάζουμε στο κοινό του Φεστιβάλ ένα σφιχτό πρόγραμμα για το οποίο, εμείς πρωτίστως, ήμασταν υπερήφανοι (Δημήτρης Πάντζος, Γλυκερία Πατραμάνη, Αγγελική Στελλάκη, Έλεν Στεργιοπούλου) και φυσικά την συντονίστρια της ομάδας, Μάγια Σφακιανάκη. Επίσης τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι, τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν, πρόθυμα και με γενναιοδωρία, στο κάλεσμα μου, προκειμένου να προσφέρουν χορηγίες για τους νικητές των βραβείων του Διεθνούς Σπουδαστικού (Μαγδαληνή Ρεμούνδου για τον Μητροπολιτικό Κολλέγιο AMC & Ben Vandendaele από την Radiator IP Sales).

Κατόπιν συνεννόησης και ενημέρωσης από την πλευρά μου για τα τεκταινόμενα, ανακοινώνω την απόσυρση των χορηγιών τους προς το Φεστιβάλ (*Βραβείο Grand Prix Διεθνές Σπουδαστικό & Βραβείο Διανομής).

Με βάση τη μακροχρόνια (και ταραχώδη ενίοτε) σχέση που έχω με το Φεστιβάλ Δράμας, θα επιλέξω να μην πω αντίο αλλά εις το επανιδείν.

Θανάσης Νεοφώτιστος
Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος
Επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος, του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ Δράμας: Παύεται από Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Γιάννης Σακαρίδης

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Δράμας: Παύεται από Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Γιάννης Σακαρίδης

«Μετά από πέντε χρόνια, και όχι από δική μου επιλογή, η συνεργασία μου με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ολοκληρώνεται» γράφει στην επιστολή του, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάρμα»: Τα ζώα «ζωντανεύουν» μέσα από τη Νεοελληνική Γλυπτική στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πολιτισμός / «Φάρμα»: Τα ζώα της συλλογής της Εθνικής Γλυπτοθήκης αποκτούν μόνιμη έκθεση

Ένα πιο σπάνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα της Γλυπτικής, όχι μόνο μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση, αλλά και μέσα από το ύφος του κάθε καλλιτέχνη, άλλοτε έντονα ρεαλιστικό και άλλοτε λιτό και αφαιρετικό, από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM