Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 
0

Αθόρυβα, αλλά μεθοδικά το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια σε ένα από τα πιο υπολογίσιμα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Σταδιακά φαίνεται να διευρύνει και την έννοια της «πρωτοπορίας», υιοθετώντας και ένα σινεμά διαφορετικό από εκείνο που έχουμε καταχωρημένο στη συνείδησή μας ως αβαν-γκαρντ. 

Πλάι π.χ. σε ένα αφιέρωμα στον νονό του άβαν-γκαρντ Γιόνας Μέκας, το φεστιβάλ θα έχει φέτος και αφιέρωμα σε έναν κλασικιστή Αμερικανό δημιουργό, τον Τζορτζ Στίβενς, υπεύθυνο για ταινίες όπως ο «Γίγας», το «Για μια Θέση στον Ήλιο» και, βέβαια, το σημαίνον για τον γουέστερν κανόνα «Shane».

Θα έχει την «Τριλογία του Απού» του Σατγιατζίτ Ρέι, το σινεμά του οποίου δεν έχει βρει ακόμα δίαυλο επικοινωνίας με τη νεότερη σινεφίλ γενιά.

Θα προβάλει, επίσης, και τέσσερις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που επαναπροσδιόρισε την ελληνικότητα και ταξίδεψε στην Ιστορία μέσα από το έργο του. Το σχετικό αφιέρωμα περιλαμβάνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταξίδι στα Κύθηρα

Ξεψαχνίζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα βρεις από θησαυρούς του παρελθόντος, όπως ο βισκοντικός «Γατόπαρδος», ο «Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές» της Λίνα Βερτμίλερ και το «Beau Travail» της Κλερ Ντενί, μέχρι την καινούργια ταινία του Λαβ Ντίαζ, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι τα «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς», η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, και ταινία λήξης το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι οι «Ροδακινιές του Αλκαράς».

To 12o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διεξάγεται από 26 Μαΐου ως 15 Ιουνίου στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Ο οσκαρικός διεκδικητής «Marty Supreme», το ωραιότατο και πολιτικά καίριο «28 Years Later: The Bone Temple», το βραβευμένο στη Μπερλινάλε «Kontinental 25» και το What Does that Nature Say to you» του Χονγκ Σανγκ-Σου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΣΚ - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Η ανακάλυψη περισσότερων από 800 ακονόλιθων, που χρησιμοποιούνταν για το ακόνισμα όπλων, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη βόρεια Αγγλία τον τελευταίο αιώνα
THE LIFO TEAM