Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 
0

Αθόρυβα, αλλά μεθοδικά το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια σε ένα από τα πιο υπολογίσιμα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Σταδιακά φαίνεται να διευρύνει και την έννοια της «πρωτοπορίας», υιοθετώντας και ένα σινεμά διαφορετικό από εκείνο που έχουμε καταχωρημένο στη συνείδησή μας ως αβαν-γκαρντ. 

Πλάι π.χ. σε ένα αφιέρωμα στον νονό του άβαν-γκαρντ Γιόνας Μέκας, το φεστιβάλ θα έχει φέτος και αφιέρωμα σε έναν κλασικιστή Αμερικανό δημιουργό, τον Τζορτζ Στίβενς, υπεύθυνο για ταινίες όπως ο «Γίγας», το «Για μια Θέση στον Ήλιο» και, βέβαια, το σημαίνον για τον γουέστερν κανόνα «Shane».

Θα έχει την «Τριλογία του Απού» του Σατγιατζίτ Ρέι, το σινεμά του οποίου δεν έχει βρει ακόμα δίαυλο επικοινωνίας με τη νεότερη σινεφίλ γενιά.

Θα προβάλει, επίσης, και τέσσερις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που επαναπροσδιόρισε την ελληνικότητα και ταξίδεψε στην Ιστορία μέσα από το έργο του. Το σχετικό αφιέρωμα περιλαμβάνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταξίδι στα Κύθηρα

Ξεψαχνίζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα βρεις από θησαυρούς του παρελθόντος, όπως ο βισκοντικός «Γατόπαρδος», ο «Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές» της Λίνα Βερτμίλερ και το «Beau Travail» της Κλερ Ντενί, μέχρι την καινούργια ταινία του Λαβ Ντίαζ, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι τα «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς», η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, και ταινία λήξης το «Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, μια sui generis δημιουργία που παντρεύει το Φάντασμα της Όπερας με την glam rock και το κλασικό με το glitter. 

Έρχεται το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Facebook Twitter
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι οι «Ροδακινιές του Αλκαράς».

To 12o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διεξάγεται από 26 Μαΐου ως 15 Ιουνίου στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Τρία μουσικά γεγονότα στο Ηρώδειο θα φέρουν στο αθηναϊκό κοινό νότες χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας από φωνές αγαπητές, δημοφιλείς και καταξιωμένους δημιουργούς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Πολιτισμός / «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»: Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο Πρόσπερο, ο μάγος που προκαλεί την τρικυμία, την παραίσθηση, αυτός που έχει τεράστια δύναμη η οποία ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, όπως τον Άριελ, το αγαθό αυτό πνεύμα, συναντιέται με τη θηριώδη προσωπικότητα του Ουέλς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Reunite Parthenon», είναι το κεντρικό μήνυμα των γραμματοσήμων που απεικονίζουν τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, πλάι στο ξεκάθαρο αίτημα για την επανένωση του μνημείου – συμβόλου της Δημοκρατίας.
THE LIFO TEAM
Η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ορίστηκε ως νέα υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας

Πολιτισμός / Η Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ορίστηκε ως νέα υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας

Η Αμπντούλ Μαλάκ έχει επίσης συμβάλει στη διευκόλυνση άλλων πολιτιστικών πολιτικών, προσθέτει το υπουργείο, αναφερόμενο στο Culture Pass, το οποίο παρέχει σε κάθε 15χρονο έως 18χρονο 300 ευρώ για να δαπανήσει για τον πολιτισμό.
THE LIFO TEAM
Για μια ακόμη χρονιά ο Δημήτρης Φουντάς παρουσιάζει την ετήσια έκθεση ζωγραφικής του στο εργαστήριο του.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Για μια ακόμη χρονιά ο Δημήτρης Φουντάς παρουσιάζει την ετήσια έκθεση ζωγραφικής του στο εργαστήριο του.

Την τελευταία μέρα της έκθεσης στις 9.30μμ οι μουσικοί Γιάννης Κατσαρέλης (μπουζούκι) και Νίκος Πατηνιώτης (κιθάρα) θα ερμηνεύσουν τραγούδια του ρεπερτορίου τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ