Επιστολή Γιατρομανωλάκη στον διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τις βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις

Αντίδραση Γιατρομανωλάκη στις δηλώσεις του διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Επιστολή στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά Θάνο, απέστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης, μετά την ομοφοβική δήλωση που έκανε με αφορμή σχόλια για την επιλογή μίας γυναίκας να παίξει τον Μότσαρτ σε παράσταση του θιάσου.

Ο κ. Θάνος είχε δώσει διευκρινίσεις για τη διανομή των ρόλων για την παράσταση μπαλέτου «Μότσαρτ» στο Θέατρο Απόλλων και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς». 

Αντίδραση Γιατρομανωλάκη στις δηλώσεις του διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις Facebook Twitter
Η ηθοποιός Μαρία Κίκινα ερμηνεύει τον ρόλο του Μότσαρτ στην παράσταση στο Θέατρο Απόλλων

Η απάντηση του υφυπουργού

«Με έκπληξη παρακολουθώ την παράσταση που εκτυλίσσεται δυστυχώς όχι επί σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αλλά με τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα "Πελοπόννησος". Ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να υπερασπιστείτε μία προσωπική καλλιτεχνική σας επιλογή (να δώσετε τον ρόλο του Μότσαρτ σε μία γυναίκα) είναι εντελώς ανάρμοστος για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού και που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση» σημείωσε, ο υφυπουργός στη σχετική επιστολή του.

Έκρινε, δε, ως «εντυπωσιακό» το «με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή, να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης έκρινε πως παρά τις οποίες «διορθωτικές» κινήσεις, «δεν έχετε στ’ αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ, παράλληλα, εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία».

«Ως υφυπουργός Πολιτισμού αλλά και ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας δεν μπορώ να μην εκφράσω την μεγάλη μου απογοήτευση για τους χειρισμούς σας» κατέληξε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσκαρ 2023: Στήριξη από τους διάσημους και έρευνα από την Ακαδημία για την υποψηφιότητα της Riseborough

Πολιτισμός / Όσκαρ 2023: H στήριξη των διάσημων, τα ερωτηματικά και η «έρευνα» της Ακαδημίας για την υποψηφιότητα της Andrea Riseborough

Η υποψηφιότητα για Α' γυναικείο ρόλο της Andrea Riseborough έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την καμπάνια προώθησης της σχεδόν άγνωστης ταινίας «To Leslie»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ