Ελευθερία, το νέο μαντήλι του Οίκου Hermès αφιερωμένο στην επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Ελευθερία, το νέο μαντήλι του Οίκου Hermès αφιερωμένο στην επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης Facebook Twitter
Το σάλι που σχεδίασε για τον οίκο Hermès o Ηλίας Καφούρος
0

Πρόκειται για ένα μαντήλι που ο οίκος αποκαλεί «χαρμόσυνο αντικείμενο» και γράφει τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μια λέξη έμβλημα της Ελληνικής Επανάστασης που η επιθυμία για την απόκτησή της καθόρισε τους αγώνες των Ελλήνων και η ίδια η λέξη κόσμησε λάβαρα της εποχής της. Τα σύμβολα και οι τόποι που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο του σχεδίου συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι ‘Ελληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.

Το μαντήλι που είναι συλλεκτικό, συνδέει τον εμβληματικό οίκο με ένα έμβληματικό γεγονός της Ελληνικής ιστορίας. Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε σημαία και τοποθετεί τα γράμματα της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέσα σε χαρακτηριστικά. τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου που πληραν ενεργά μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν μέσα σε καταπράσινα τοπία. Στο κέντρο, το γράμμα «θήτα» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη.  Αυτό το ιδιαίτερο μαντίλι ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο με μοναδικούς χρωματισμούς. 

Ο καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω απο την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο. 

Ο Ηλίας Kαφούρος σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ και µελέτησε το σχέδιο σε σχέση µε τον διαλογισµό στην Ινδία. Ολοκλήρωσε το Master Painting Training µε την Γιαπωνέζα Meera Hashimoto και εκπαιδεύτηκε στο animation στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται με τον Γαλλικό Οίκο.

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οίκου Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι», προσθέτει. 

Από τότε που δημιουργήθηκε το μεταξωτό μαντίλι της Hermès το 1937, η δημιουργία και η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των συλλογών της από μετάξι. Η Hermès γιορτάζει την παράδοση της στην αφήγηση ιστοριών και συνεργάζεται με καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερμηνεύουν με τη γλώσσα του μεταξιού, εμπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηματικό σύμπαν του Οίκου. 

Το μαντήλι θα κυκλοφορήσει  σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021. Πιστός στις δεσμεύσεις και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας ο Οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία». 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM
Η Betye Saar πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Πολιτισμός / Η Μπέτι Σαρ πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Με αφορμή την έκθεση Let’s Get It On: The Wearable Art of Betye Saar στο Roberts Projects του Λος Άντζελες, η σχεδόν 100χρονη καλλιτέχνιδα επιστρέφει στα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα φυλαχτά που έφτιαχνε από τα ’50s έως τα ’70s το κρυφό εργαστήριο από όπου γεννήθηκε η γλώσσα των assemblages της.
THE LIFO TEAM
Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Πολιτισμός / Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Το Villa Pilar, που η σουρεαλίστρια ζωγράφισε το 1940 ενώ νοσηλευόταν σε σανατόριο στο Σανταντέρ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στο Freud Museum του Λονδίνου πριν ταξιδέψει στην πόλη όπου δημιουργήθηκε
THE LIFO TEAM
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Πολιτισμός / Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Στο The Boys of Dungeon Lane, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ, στη μνήμη του Τζον Λένον, σε ένα νέο τραγούδι με τον Ρίνγκο Σταρ και στην απρόσμενη έμπνευση που πήρε από τους Oasis.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χόλαντ πρότεινε μια “αραχνο-εφηβεία” για το νέο Spider-Man και το στούντιο το απέρριψε αμέσως

Πολιτισμός / Ο Τομ Χόλαντ ήθελε ο νέος Spider-Man να περάσει μια «αραχνο-εφηβεία»

Ο ηθοποιός αποκάλυψε στο Empire ότι συμμετείχε για πρώτη φορά στις σεναριακές συζητήσεις του Spider-Man: Brand New Day, προτείνοντας έναν Πίτερ Πάρκερ που χάνει τον έλεγχο καθώς οι δυνάμεις του αλλάζουν.
THE LIFO TEAM
Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Πολιτισμός / Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Στην πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς, ο Τζον Τραβόλτα εξήγησε γιατί υιοθέτησε τον μπερέ ως νέο σήμα κατατεθέν του: ήθελε να νιώσει σαν παλιός σκηνοθέτης και, όπως λέει, «και οι άντρες μπορούν να διασκεδάσουν».
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Ο Τομ Χανκς και ο Τιμ Άλεν παρουσίασαν στο Λονδίνο το Toy Story 5, όπου η Pixar βάζει τον Γούντι, τον Μπαζ και τη Τζέσι απέναντι στον νέο μεγάλο αντίπαλο της παιδικής ηλικίας: τις οθόνες.
THE LIFO TEAM
Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Πολιτισμός / Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Ο Τζέικομπ Ελόρντι μπαίνει στο σύμπαν του Bleu de Chanel, σε μια νέα καμπάνια που σκηνοθετεί ο Αλφόνσο Κουαρόν και μοιάζει περισσότερο με μικρό κατασκοπικό φιλμ παρά με κλασική διαφήμιση αρώματος
THE LIFO TEAM