Eileen: Αν Χάθαγουεϊ και Τομασίν Μακένζι σε ένα απολαυστικό θρίλερ - Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Eileen Facebook Twitter
Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών.
0

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της πολυδιαβασμένης και πολυσυζητημένης συγγραφέα Οτέσα Μοσφέγκ, η ταινία Eileen του Γουίλιαμ Όλντροϊντ (ο οποίος εντυπωσίασε με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Lady Macbeth) θα προβληθεί στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου 2023) στο τμήμα Εκτός Συναγωνισμού.

Με πρωταγωνίστριες τις Αν Χάθαγουεϊ και Τομασίν Μακένζι (την ξεχωρίσαμε στο Μια νύχτα στο Σόχο), η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών.

Τα στάσιμα νερά της μουντής, καταπιεσμένης ζωής της Αϊλίν –μιας μοναχικής υπαλλήλου σε φυλακές ανηλίκων στη Βοστώνη της δεκαετίας του ’60– ταράζονται αναπάντεχα όταν το ίδρυμα προσλαμβάνει μια νέα ψυχολόγο, τη φαντασμαγορική Ρεμπέκα.

Ο πηγαίος ενθουσιασμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο γυναίκες δίνει σχεδόν αυτομάτως τη θέση του σε μια στενότερη σχέση, ώσπου η εύθραυστη επαφή τους παίρνει μια άγρια τροπή.

Eileen Facebook Twitter
Ο Γουίλιαμ Όλντροϊντ με τη μακρόχρονη θητεία στην όπερα και στο θεατρικό σανίδι επιβεβαιώνει με τη δεύτερη ταινία του πως πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά ταλέντα του παγκόσμιου σινεμά.

Ο Γουίλιαμ Όλντροϊντ του Lady Macbeth (Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2016), με τη μακρόχρονη θητεία στην όπερα και στο θεατρικό σανίδι, επιβεβαιώνει με τη δεύτερη ταινία του πως πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά ταλέντα του παγκόσμιου σινεμά – και ορκισμένος πολέμιος της τυπολατρίας των κινηματογραφικών ειδών.

Με όχημα την εθιστική χημεία που δημιουργείται ανάμεσα στις Τόμασιν Μακένζι και Αν Χάθαγουεϊ, ο σκηνοθέτης αναμετριέται με την παγκόσμια λογοτεχνία, διασκευάζοντας με μαεστρία το ομότιτλο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Οτέσα Μόσφεγκ σε ένα απολαυστικό θρίλερ όπου το Κάρολ του Τοντ Χέινς συναντά την κληρονομιά του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Το μυθιστόρημα της Οτέσα Μοσφέγκ ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker (2016), ενώ έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM