Το Design Museum του Λονδίνου φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στο φαινόμενο ASMR

 Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / design museum
0

Το ASMR – Autonomous Sensory Meridian Response – αναφέρεται στο συναίσθημα «frisson (ρίγος, ανατριχίλα)», ένα μυρμήγκιασμα που ταξιδεύει από την κορυφή της κεφαλής σε όλο το σώμα.

Είναι μία εμπειρία που βιώνουν εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου και μέσω ιδιαίτερα δημοφιλών λογαριασμών TikTok. Το Design Museum του Λονδίνου, σε συνεργασία με το ArkDes, το Σουηδικό Κέντρο για την Αρχιτεκτονική και το Ντιζάιν, φιλοξενεί την έκθεση «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR», παρουσιάζοντας μία σειρά εικαστικών, ακουστικών και απτικών έργων που όλα σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν συναίσθημα ευφορίας ή γαλήνης στον θεατή.

Από ένα κλιπ του 1988 της Björk που εύγλωττα εξηγεί πώς λειτουργεί η τηλεόραση μέχρι μια εγκατάσταση σε τοίχο του Tobias Bradford μίας μηχανικής γλώσσας με συνθετικό σάλιο και μέχρι τα ειδυλλιακά βίντεο στα οποία ο εκλιπών Bob Ross ήρεμα συζητά τις λεπτομέρειες της ζωγραφικής· συνολικά, έργα περισσότερων από 12 καλλιτεχνών που συγκέντρωσε ο επιμελητής James Taylor-Foster του ArkDes, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να στήσει την έκθεση αφότου παρατήρησε τον τεράστιο πολιτιστικό αντίκτυπο του κινήματος.

«Στην τελική, το ASMR είναι μία κοινότητα» εξήγησε, μιλώντας στο British Vogue, ο επιμελητής. «Είναι ένα πεδίο πολιτισμού, ένας τόπος φαντασίας και μια μορφή ντιζάιν, με την ευρεία έννοια. Γεννήθηκε μέσα από έναν κόσμο ταχύτητας και άγχους, αποδεικνύοντας ότι η βραδύτητα είναι σημαντική και ότι προσφέρει μια οικειότητα που είναι αναγκαία».

Σε βίντεο το οποίο ετοίμασε το Dezeen, o James Taylor-Foster υποστηρίζει ότι οι ντιζάινερ έχουν πολλά να μάθουν από το πολιτιστικό φαινόμενο ASMR.

«Νομίζω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα του να κοιτώ από κοντά και να ακούω από κοντά και να αισθάνομαι από κοντά θα γίνουν τα επόμενα χρόνια ακόμη πιο σημαντικά για τους ντιζάινερ» υπογραμμίζει.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 2009 έως σήμερα, το ASMR έφερε στο φως μία κοινότητα «ASMRtists». Το κίνημα έχει τραβήξει την προσοχή επιχειρήσεων όπως οι IKEA και Virgin Atlantic και μουσείων όπως το V&A. Η έκθεση «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» στο Design Museum του Λονδίνου ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα: Αποκλειστική προβολή

Πολιτισμός / «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα»: Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα, απόψε σε μια αποκλειστική προβολή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλει την ταινία του Νιλ Τζόρνταν σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα προκειμένου να γιορτάσει την 30ή επέτειό της.
NEWSROOM
ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Πολιτισμός / ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Στις 8 Μαρτίου ξεκινά ο νέος κύκλος εκθέσεων είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες.
NEWSROOM