«Μια ματιά στο μυαλό» του Άλεν Γκίνσμπεργκ ρίχνει ένα χειρόγραφο, προσχέδιο του πιο διάσημου ποιήματος «Το Ουρλιαχτό» που έγραψε ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς των μπιτ.

 

Το προσχέδιο πωλείται για 425 χιλιάδες δολάρια και βρέθηκε από ένα μέλος της οικογένειας της  Άνι Ραφ, η οποία φιλοξενούσε στο σπίτι της ποιητές και καλλιτέχνες.

 

Το μέλος της οικογένειάς της πιστεύοντας ότι το χειρόγραφο μπορεί να είναι μια πρώιμη εκδοχή του Ουρλιαχτού επικοινώνησε με έναν έμπορο βιβλίων και τον ειδικό για την εποχή των μπιτ Μπράιαν Κάσιντι, για να το επικυρώσει, με τον Κάσιντι να αναγνωρίζει το προσχέδιο, ως αντίγραφο σε καρμπόν που δακτυλογραφήθηκε στη γραφομηχανή του Γκίνμπεργκ στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 1956.

 

Σύμφωνα με τον Τζακ Κέρουακ, ο Γκίνμπεργκ διάβασε για πρώτη φορά το Ουρλιαχτό τον Οκτώβριο του 1955 - «τη  νύχτα της αναγέννησης της ποίησης του Σαν Φρανσίσκο», στην Six Gallery.

 

Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο πιο διάσημος του κινήματος, απήγγειλε δημόσια ένα μέρος του ποιήματός του Ουρλιαχτό του Σαν Φρανσίσκο ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι ποιητές Γκάρι Σνάιντερ και Μάικλ Μακλούρ.

 

Βρέθηκε άγνωστο και σπάνιο προσχέδιο του ποιήματος του Γκίνσμπεργκ «Ουρλιαχτό»
Τα δακτυλόγραφα φύλλα της πρώτης εκδοχής του ποιήματος “Howl” (Part One)| The Allen Ginsberg project

 

Ο εκδότης Λόρενς Φερλινγκέτι, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 101 ετών και ήταν παρών στην εκδήλωση προσφέρθηκε άμεσα να δημοσιεύσει το έργο, στον εκδοτικό του οίκο. Το Ουρλιαχτό δημοσιεύτηκε τελικά το 1956 με μία εισαγωγή του Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς. Πολύ σύντομα απαγορεύτηκε ως άσεμνο. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και μετά από μια σειρά δίκες τελικά επετράπη να συνεχιστεί η κυκλοφορία ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της μπιτ λογοτεχνίας.

 

Το αρχικό προσχέδιο των 11 σελίδων του ποιήματος πωλείται στο Type Punch Matrix, έναντι 425.000 δολαρίων. Ο Κάσιντι είπε ότι είναι ένα αντίγραφο που δείχνει την εξέλιξη του ποιήματος και τις αρχικές επιλογές του Γκίνσμπεργκ πριν κάνει αναθεωρήσεις. Σημειώνει ακόμα πως το κείμενο της σελίδας που βρέθηκε ήταν γνωστό μόνο από την πρώτη ηχογράφηση του Ουρλιαχτού από τον Γκίνμπεργκ στο Reed College το 1956.

 

Αυτό το ποίημα επιτρέπει μια ματιά στο μυαλό του ποιητή που συνέθεσε ένα από τα πιο σημαντικά αμερικανικά ποιήματα του 20ου αιώνα. Η ανακάλυψη ενός τέτοιου κειμένου εξήντα και πλέον χρόνια μετά τη συγγραφή του είναι εξαιρετικά σπάνια.