Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS»

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter
0

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» στην Έλλη Παπακωνσταντίνου. Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις, έχοντας εδώ και χρόνια ‘σπάσει’ τους φραγμούς των ελληνικών συνόρων, διαγράφει μία αξιοσημείωτη καλλιτεχνική πορεία στο παγκόσμιο τοπίο, σκηνοθετώντας σταθερά σε σημαντικές σκηνές του πλανήτη, αλλά και σε σπουδαίους ιστορικούς μη-θεατρικούς χώρους, αντισυμβατικά και πολιτικά θεάματα, κατακτώντας διεθνή βραβεία και δοκιμάζοντας συνεχώς νέες φόρμες.

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου «ξαναγράφει» και σκηνοθετεί την Άλκηστη του Ευριπίδη κατά παραγγελία του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας, με ένα σύνολο σπουδαίων Σουηδών ηθοποιών, μεταξύ αυτών ο Per Mattsson και η Kicki Bramberg που σκηνοθετούσε ο Ingmar Bergman, ενώ στο ρόλο της Άλκηστης συναντάμε την Melinda Kinnaman, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς μυστηρίου «Modus», που μεταδόθηκε για δύο σεζόν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC.

Η παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου πρόκειται να εγκαινιάσει την νέα καλλιτεχνική περίοδο του καλλιτεχνικού διευθυντή Mattias Andersson. Πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 στη Στοκχόλμη. Νωρίτερα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το έργο Traces of Antigone στην Ολλανδία (Ο.Festival - 24 & 25 Αυγούστου) και την Ιταλία (Εθνικό Θέατρο της Τζένοβα - 14 & 15 Οκτωβρίου).

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter
Έλλη Παπακωνσταντίνου

Πρόκειται για μία φεμινιστική, τολμηρή, μουσική ανάγνωση του ομότιτλου έργου του Ευριπίδη. Η παράσταση μας τοποθετεί εν μέσω ενός ξέφρενου, σύγχρονου πάρτι. Ο Βασιλιάς Άδμητος γλίτωσε από το Χάρο και το γιορτάζει με τους φίλους του. Η σύζυγός του, Άλκηστη, δέχτηκε να πεθάνει στη θέση του. Σύντομα όμως, ο Ηρακλής (που στο έργο ερμηνεύεται από γυναίκα ηθοποιό) θα κάνει την ανατροπή φέρνοντας πίσω την Άλκηστη από τον Κάτω Κόσμο. Στο έργο του Ευριπίδη, η Άλκηστη είναι ξανά ζωντανή, αλλά είναι ανίκανη να αρθρώσει έστω μία λέξη. Στην εκδοχή της Παπακωνσταντίνου, η Άλκηστη μιλάει. Ποιά είναι η Άλκηστη τώρα;

Στο Ensemble του Dramaten που ερμηνεύει το έργο περιλαμβάνονται σπουδαίοι Σουηδοί ηθοποιοί, όπως ο Per Mattssonκαι η Kicki Bramberg, ηθοποιοί του Ingmar Bergman. Η παράσταση πρόκειται να εγκαινιάσει την νέα καλλιτεχνική περίοδο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Dramaten, Mattias Andersson. Για το έργο αυτό οι προετοιμασίες, έρευνα και συγγραφή αλλά και η επαφή με τους ηθοποιούς του Ensemble, πάνω στους οποίους γράφει το έργο η σκηνοθέτις, έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2020. Το έργο θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Βασιλικού Θεάτρου. Στο ρόλο της Άλκηστης η Melinda Kinnaman, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς «Modus», το σουηδικό ψυχολογικό θρίλερ που μεταδόθηκε για δύο σεζόν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC.

Στην παράσταση συμμετέχουν λυρικοί τραγουδιστές από την Βασιλική Όπερα της Σουηδίας, ενώ σκηνικά δεσπόζει το έντονο εικαστικό περιβάλλον που δημιουργεί  η ζωντανή προβολή εικόνας μέσα από κάμερες. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει η Julia Kent (Antony & the Johnsons), τα κοστούμια και σκηνικά η Μαρία Πανουργιά και ο Παντελης Μάκκας το live video.

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter

ALKESTIS

Βασιλικό Θέατρο Σουηδίας

Πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου 2021

Η παράσταση αποτελεί σύμπραξη του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας (Dramaten) και της Royal Opera of Stockholm.

Σκηνοθεσία & Συγγραφή Κειμένου:  Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μουσική Σύνθεση: Julia Kent

Μετάφραση:  Mara Lee

Σκηνικά, Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά

Μουσική: Julia Kent

Live video: Παντελής Μάκκας

Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Nathalie Pujol/Moa Hedberg

Διανομή: Melinda Kinnaman, Göran Martling, Per Mattsson, Torkel Petersson, Shanti Roney, Helmon Solomon, Joel Valoisv, Pierre Wilkner m fl.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM