Ασσυριακά γλυπτά βρέθηκαν στη Νινευή ανάμεσα στα ερείπια που άφησε το Ισλαμικό Κράτος

Ασσυριακά πέτρινα ανάγλυφα βρέθηκαν στη Νινευή ανάμεσα στα ερείπια που άφησε το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
GETTY
0

Αρχαιολόγοι που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ορισμένα από τα πιο γνωστά ιστορικά μνημεία του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έφεραν στο φως αρχαία ασσυριακά ανάγλυφα τα οποία παρέμεναν αθέατα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα οκτώ γλυπτά ήταν θαμμένα στην πύλη Mashki της αρχαίας ασσυριακής πρωτεύουσας Νινευή, της σημερινής Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Η πύλη καταστράφηκε από την τρομοκρατική οργάνωση μαζί με άλλους χώρους που θεωρήθηκαν ειδωλολατρικοί.

Ασσυριακά πέτρινα ανάγλυφα βρέθηκαν στη Νινευή ανάμεσα στα ερείπια που άφησε το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
GETTY

Μια αμερικανο-ιρακινή ερευνητική ομάδα που εργαζόταν για να ανακατασκευάσει την πύλη βρήκε τα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν σκηνές πολέμου και τοπία με φοίνικες και αμπέλια. Σε ένα από αυτά, ένας στρατιώτης τεντώνει το τόξο του για να ρίξει ένα βέλος. Τα ανάγλυφα είχαν μεταφερθεί στην πύλη Μασκί από τον εγγονό του βασιλιά Σενναχειρείμ, ο οποίος τα παρήγγειλε για το παλάτι του.
Ασσυριακά πέτρινα ανάγλυφα βρέθηκαν στη Νινευή ανάμεσα στα ερείπια που άφησε το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
GETTY

Το βιβλικό βασίλειο της αρχαίας Ασσυρίας κληροδότησε μερικά από τα πιο εκπληκτικά έργα τέχνης της Μεσοποταμίας. Αρκετά από τα ωραιότερα ανάγλυφα και αγάλματα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Άλλα παραμένουν στο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος ορισμένα ανατίναξε και άλλα θρυμμάτισε με σφυριά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης μεταξύ του 2014 και του 2016.
Ορισμένα από τα γλυπτά που μόλις ανακαλύφθηκαν διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση από τα ανάγλυφα που είχαν καταστραφεί από τον Isis.  Ενώ αυτά που βρίσκονταν πάνω από το έδαφος έχουν διαβρωθεί, αυτά που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος έμειναν ανέπαφα. Ο Σενναχειρείμ, ο οποίος βασίλεψε από το 705 έως το 681 π.Χ., ανοικοδόμησε την πρωτεύουσά του στη Νινευή μαζί με ένα γιγάντιο παλάτι.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτισμός / Εννέα πολυβραβευμένες ταινίες που βοηθούν να κατανοήσουμε την κοινωνία του Ιράν

Ταινίες που «μιλούν» για την κακοποίηση και την εξαΰλωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη ζωή, το καθεστώς φόβου και φτώχειας και τον καθημερινό αγώνα για ελευθερία μέσα σε μια αυστηρά ελεγχόμενη κοινωνία.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Πολιτισμός / Γιώργος Μαρίνος: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του μεγάλου Έλληνα σόουμαν

Φίλοι, συνεργάτες και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που με την ενέργεια, το χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του σημάδεψε το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση
THE LIFO TEAM
Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Πολιτισμός / Το Come See Me in the Good Light φέρνει στα Οσκαρ μια ταινία για την αγάπη, την αρρώστια και το φως

Η ταινία ακολουθεί την Andrea Gibson και τη σύντροφό της στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής τους, μετατρέποντας μια ιστορία ασθένειας σε ένα απρόσμενα φωτεινό και βαθιά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Η Sadie Sink λέει ότι το Stranger Things την προστάτευσε, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ως Ιουλιέτα στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Η Sadie Sink πριν από την Ιουλιέτα: «Το Stranger Things με προστάτευσε»

Από το Stranger Things στο Romeo and Juliet του Λονδίνου, η Sadie Sink μιλά για τη μετάβασή της στο θέατρο και για τον τρόπο με τον οποίο η σειρά λειτούργησε προστατευτικά στα χρόνια που μεγάλωνε μπροστά στην κάμερα
THE LIFO TEAM