Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό

Αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στο Μεξικό Facebook Twitter
National Institute of Anthropology and History
0

Ένα ξύλινο κανό των Μάγια, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νότιο Μεξικό.

Με ύψος πάνω από 1,6 μέτρα, το κανό βρέθηκε σχεδόν άθικτο, βυθισμένο σε μια πισίνα γλυκού νερού κοντά στην ερειπωμένη πόλη των Μάγια, Chichen Itza.

Το ινστιτούτο αρχαιοτήτων του Μεξικού (Inah) λέει ότι μπορεί να το χρησιμοποιούσαν για την εξαγωγή νερού ή για τελετουργικές προσφορές.

Το σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε έναν νέο τουριστικό σιδηρόδρομο γνωστό ως Τρένο των Μάγια.

Σε ανακοίνωσή της, η Inah ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κεραμικά, ένα μαχαίρι και ζωγραφισμένες τοιχογραφίες στην επιφάνεια ενός βράχου.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού βοήθησαν στον εντοπισμό της ακριβούς ηλικίας και του τύπου του κανό, ανέφερε η δήλωση.

Οι ειδικοί αναμένεται να κατασκευάσουν επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο για να καταστεί δυνατή η κατασκευή αντιγράφων και να διευκολυνθεί η περαιτέρω μελέτη.

Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε πριν η Ισπανία κατακτήσει την περιοχή. Στην εποχή τους, οι Μάγιας κυβερνούσαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο σημερινό νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την Ονδούρα.

Το σκάφος έχει χρονολογηθεί μεταξύ 830-950 μ.Χ., προς το τέλος της χρυσής εποχής του πολιτισμού των Μάγια.

Περίπου εκείνη την περίοδο, ο πολιτισμός των Μάγια υπέστη μια μεγάλη πολιτική κατάρρευση, που χαρακτηρίστηκε από την εγκατάλειψη των πόλεων γύρω από τη σύγχρονη Κεντρική Αμερική, αφήνοντας ερείπια από πανύψηλες πυραμίδες και άλλα πέτρινα κτίρια.

Καμία θεωρία για αυτήν την κατάρρευση δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, αλλά πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός εσωτερικού πολέμου, ξηρασίας και υπερπληθυσμού συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Το λεγόμενο Τρένο των Μάγια είναι ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, το οποίο θα περνά από πέντε νότιες πολιτείες του Μεξικού.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της φτώχειας στην περιοχή, λένε οι υποστηρικτές του έργου.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα και τις άγνωστες τοποθεσίες ιστορικής σημασίας.

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χάντσον Γουίλιαμς κέρδισε βραβείο και ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του για τα «gay bottom eyes» του

Πολιτισμός / Ο Χάντσον Γουίλιαμς κέρδισε βραβείο και ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του για τα «gay bottom eyes» του

Η queer σειρά για το χόκεϊ κέρδισε 16 βραβεία στα Canadian Screen Awards, ενώ ο Χάντσον Γουίλιαμς μοιράστηκε τη νίκη του με τον συμπρωταγωνιστή του Κόνορ Στόρι με μια ατάκα που έγινε αμέσως viral.
THE LIFO TEAM
«Κι αν βγω από την πισίνα χωρίς τίποτα;»: Η Μέριλιν Μονρόε στην τελευταία της μεγάλη φωτογράφιση

Πολιτισμός / «Κι αν βγω από την πισίνα χωρίς τίποτα;»: Η Μέριλιν Μονρόε στην τελευταία της μεγάλη φωτογράφιση

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: A Portrait στην National Portrait Gallery του Λονδίνου, ο Λόρενς Σίλερ θυμάται τη γυμνή φωτογράφιση του 1962 και μια Μέριλιν που δεν παραδινόταν στον φακό, αλλά ήξερε να τον καθοδηγεί.
THE LIFO TEAM
Ο πίνακας που ο Λούσιαν Φρόιντ αρνιόταν μέχρι τέλους ότι ήταν δικός του εκτίθεται για πρώτη φορά

Πολιτισμός / Ο πίνακας που ο Λούσιαν Φρόιντ αρνιόταν μέχρι τέλους ότι ήταν δικός του εκτίθεται για πρώτη φορά

Το Man in a Black Scarf ζωγραφίστηκε το 1939, όταν ο Φρόιντ ήταν ακόμη μαθητής. Ο ίδιος το αποκήρυξε όσο ζούσε, αλλά νέα αρχειακά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ήταν δικό του.
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πολιτισμός / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 96 ετών: Ο γιος του λέει ότι αποσύρθηκε οριστικά από τον κινηματογράφο

Η καριέρα του Κλιντ Ίστγουντ εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός / Πέθανε ο Εντγκάρ Μορέν στα 104 του χρόνια – Κορυφαίος σύγχρονος διανοούμενος με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

Ο Εντγκάρ Μορέν, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της σύγχρονης Ευρώπης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Μέχρι το τέλος παρέμεινε ένας ακούραστος ερμηνευτής της Ιστορίας και των μεγάλων προκλήσεων του καιρού του.
THE LIFO TEAM