Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Artforum απέλυσε αρχισυντάκτη του μετά από μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Ντέιβιντ Βελάσκο απομακρύνθηκε αφού οι εκδότες του γνωστού περιοδικού τέχνης δήλωσαν ότι υπήρξε «μια ελαττωματική συντακτική διαδικασία» σχετικά με τη δημοσίευση μιας επιστολής που υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Αναλυτικότερα, ένας από τους κορυφαίους συντάκτες του περιοδικού για τον κόσμο της τέχνης απολύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφού οι εκδότες του Artforum δήλωσαν ότι η απόφαση του προσωπικού να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν πληρούσε τα πρότυπα του οργανισμού. Ο αρχισυντάκτης, Ντέιβιντ Βελάσκο, δήλωσε ότι απολύθηκε μετά από έξι χρόνια στο Artforum, το οποίο θεωρείται από τα πιο έγκυρα περιοδικά τέχνης στον κόσμο, από το 2005.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα», δήλωσε ο Βελάσκο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Είμαι απογοητευμένος που ένα περιοδικό που πάντα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου και τις φωνές των καλλιτεχνών λύγισε στις εξωτερικές πιέσεις».

Χιλιάδες καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βελάσκο, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στις 19 Οκτωβρίου, η οποία υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και επέκρινε τη σιωπή των πολιτιστικών φορέων σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των κατοίκων στη Γάζα.

Η επιστολή αρχικά παρέλειψε να αναφέρει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πληροφορία που προστέθηκε μετά από κριτική από συνδρομητές και διαφημιστές. Προστέθηκε επίσης ένας πρόλογος που έλεγε ότι η επιστολή «αντανακλά τις απόψεις των υπογεγραμμένων μεμονωμένων μερών και δεν συντάχθηκε, καθοδηγήθηκε ή δρομολογήθηκε από το Artforum ή το προσωπικό του».

Δεν είναι σαφές ποιος έγραψε την επιστολή. Σε αυτήν, οι υπογράφοντες «ζητούν τον τερματισμό της δολοφονίας και της επιβάρυνσης όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου».

Οι εκδότριες του περιοδικού, η Ντανιέλ ΜακΚόνελ και η Κέιτ Κόζα, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του περιοδικού το βράδυ της Πέμπτης, επέκριναν την απόφαση ως «μη σύμφωνη με τη συντακτική διαδικασία του Artforum».

Η επιστολή «παρερμηνεύτηκε ευρέως ως δήλωση του περιοδικού σχετικά με εξαιρετικά ευαίσθητες και περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες», ανέφεραν στην ανάρτηση, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελία του Βελάσκο. «Το γεγονός ότι η επιστολή παρερμηνεύτηκε ως αντικατοπτρίζουσα τη θέση του περιοδικού, όπως είναι κατανοητό, οδήγησε σε σημαντική δυσαρέσκεια τους αναγνώστες και την κοινότητά μας, κάτι για το οποίο λυπούμαστε βαθύτατα», προστίθεται.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ