Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Artforum απέλυσε αρχισυντάκτη του μετά από μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Ντέιβιντ Βελάσκο απομακρύνθηκε αφού οι εκδότες του γνωστού περιοδικού τέχνης δήλωσαν ότι υπήρξε «μια ελαττωματική συντακτική διαδικασία» σχετικά με τη δημοσίευση μιας επιστολής που υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Αναλυτικότερα, ένας από τους κορυφαίους συντάκτες του περιοδικού για τον κόσμο της τέχνης απολύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφού οι εκδότες του Artforum δήλωσαν ότι η απόφαση του προσωπικού να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν πληρούσε τα πρότυπα του οργανισμού. Ο αρχισυντάκτης, Ντέιβιντ Βελάσκο, δήλωσε ότι απολύθηκε μετά από έξι χρόνια στο Artforum, το οποίο θεωρείται από τα πιο έγκυρα περιοδικά τέχνης στον κόσμο, από το 2005.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα», δήλωσε ο Βελάσκο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Είμαι απογοητευμένος που ένα περιοδικό που πάντα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου και τις φωνές των καλλιτεχνών λύγισε στις εξωτερικές πιέσεις».

Χιλιάδες καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βελάσκο, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στις 19 Οκτωβρίου, η οποία υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και επέκρινε τη σιωπή των πολιτιστικών φορέων σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των κατοίκων στη Γάζα.

Η επιστολή αρχικά παρέλειψε να αναφέρει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πληροφορία που προστέθηκε μετά από κριτική από συνδρομητές και διαφημιστές. Προστέθηκε επίσης ένας πρόλογος που έλεγε ότι η επιστολή «αντανακλά τις απόψεις των υπογεγραμμένων μεμονωμένων μερών και δεν συντάχθηκε, καθοδηγήθηκε ή δρομολογήθηκε από το Artforum ή το προσωπικό του».

Δεν είναι σαφές ποιος έγραψε την επιστολή. Σε αυτήν, οι υπογράφοντες «ζητούν τον τερματισμό της δολοφονίας και της επιβάρυνσης όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου».

Οι εκδότριες του περιοδικού, η Ντανιέλ ΜακΚόνελ και η Κέιτ Κόζα, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του περιοδικού το βράδυ της Πέμπτης, επέκριναν την απόφαση ως «μη σύμφωνη με τη συντακτική διαδικασία του Artforum».

Η επιστολή «παρερμηνεύτηκε ευρέως ως δήλωση του περιοδικού σχετικά με εξαιρετικά ευαίσθητες και περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες», ανέφεραν στην ανάρτηση, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελία του Βελάσκο. «Το γεγονός ότι η επιστολή παρερμηνεύτηκε ως αντικατοπτρίζουσα τη θέση του περιοδικού, όπως είναι κατανοητό, οδήγησε σε σημαντική δυσαρέσκεια τους αναγνώστες και την κοινότητά μας, κάτι για το οποίο λυπούμαστε βαθύτατα», προστίθεται.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM