Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Απολύθηκε αρχισυντάκτης γνωστού περιοδικού τέχνης λόγω επιστολής για τον πόλεμο στο Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Artforum απέλυσε αρχισυντάκτη του μετά από μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Ντέιβιντ Βελάσκο απομακρύνθηκε αφού οι εκδότες του γνωστού περιοδικού τέχνης δήλωσαν ότι υπήρξε «μια ελαττωματική συντακτική διαδικασία» σχετικά με τη δημοσίευση μιας επιστολής που υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Αναλυτικότερα, ένας από τους κορυφαίους συντάκτες του περιοδικού για τον κόσμο της τέχνης απολύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφού οι εκδότες του Artforum δήλωσαν ότι η απόφαση του προσωπικού να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν πληρούσε τα πρότυπα του οργανισμού. Ο αρχισυντάκτης, Ντέιβιντ Βελάσκο, δήλωσε ότι απολύθηκε μετά από έξι χρόνια στο Artforum, το οποίο θεωρείται από τα πιο έγκυρα περιοδικά τέχνης στον κόσμο, από το 2005.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα», δήλωσε ο Βελάσκο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Είμαι απογοητευμένος που ένα περιοδικό που πάντα υποστήριζε την ελευθερία του λόγου και τις φωνές των καλλιτεχνών λύγισε στις εξωτερικές πιέσεις».

Χιλιάδες καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βελάσκο, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στις 19 Οκτωβρίου, η οποία υποστήριζε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και επέκρινε τη σιωπή των πολιτιστικών φορέων σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των κατοίκων στη Γάζα.

Η επιστολή αρχικά παρέλειψε να αναφέρει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πληροφορία που προστέθηκε μετά από κριτική από συνδρομητές και διαφημιστές. Προστέθηκε επίσης ένας πρόλογος που έλεγε ότι η επιστολή «αντανακλά τις απόψεις των υπογεγραμμένων μεμονωμένων μερών και δεν συντάχθηκε, καθοδηγήθηκε ή δρομολογήθηκε από το Artforum ή το προσωπικό του».

Δεν είναι σαφές ποιος έγραψε την επιστολή. Σε αυτήν, οι υπογράφοντες «ζητούν τον τερματισμό της δολοφονίας και της επιβάρυνσης όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου».

Οι εκδότριες του περιοδικού, η Ντανιέλ ΜακΚόνελ και η Κέιτ Κόζα, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του περιοδικού το βράδυ της Πέμπτης, επέκριναν την απόφαση ως «μη σύμφωνη με τη συντακτική διαδικασία του Artforum».

Η επιστολή «παρερμηνεύτηκε ευρέως ως δήλωση του περιοδικού σχετικά με εξαιρετικά ευαίσθητες και περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες», ανέφεραν στην ανάρτηση, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελία του Βελάσκο. «Το γεγονός ότι η επιστολή παρερμηνεύτηκε ως αντικατοπτρίζουσα τη θέση του περιοδικού, όπως είναι κατανοητό, οδήγησε σε σημαντική δυσαρέσκεια τους αναγνώστες και την κοινότητά μας, κάτι για το οποίο λυπούμαστε βαθύτατα», προστίθεται.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM