Απεβίωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο

Απεβίωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο Facebook Twitter
Η Γιολάντα ντι Τάσσο στην 'Ισπανική ώρα' του Μωρίς Ραβέλ στο Θέατρο Ολύμπια, 1972-73. Φωτο: Aρχείο ΕΛΣ - Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ
0

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η σπουδαία, διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο, η οποία πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1964 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο (Τατσόγλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, ενώ σπούδασε τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε σπουδές στη διάσημη Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Ατσουτσένα στον Τροβαδούρο του Βέρντι.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοσυνεργάστηκε το 1964 ως Κάρμεν εισπράττοντας θριαμβευτικές κριτικές. Υπήρξε μόνιμο στέλεχος του θεάτρου από το 1969. Λαμπερή πρωταγωνίστρια, φωτεινή επί σκηνής και εκτός, με υποδειγματική ρυθμική και τονική σιγουριά, για μια τριακονταετία ερμήνευσε πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες όπερες, καθώς επίσης σε έργα του 20ού αιώνα και έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις. Ενδεικτικά σημειώνονται: Κάρμεν, Σαρλότ (Βέρθερος), Πρίγκιπας Ορλόφσκι (Η νυχτερίδα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Τζοβάννα Σεϋμούρ (Άννα Μπολένα), Πρετσιοσίλλα (Η δύναμη του πεπρωμένου), Ιζαμπέλλα (Η Ιταλίδα στο Αλγέρι), Φενένα (Ναμπούκκο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαντούτσα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Μπάμπα η Τουρκάλα (Η ζωή ενός ακόλαστου), Πριγκίπισσα Έμπολι (Ντον Κάρλο), Μανταλένα (Ριγολέττος), Λάουρα (Τζοκόντα), Κυρία Πέιτζ (Φάλσταφ), Άμνερις (Αΐντα) κ.ά.

Τραγούδησε επανειλημμένα σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Ιταλίας (Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Θέατρο Μπελλίνι Κατάνιας, Σκάλα Μιλάνου), ενώ ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία παγκοσμίως με εμφανίσεις σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισραήλ. Το 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της ηχογράφηση, ερμηνεύοντας την Κασσάνδρα του Γιώργου Σισιλιάνου με τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Πάντα με διάθεση προσφοράς στις νεότερες γενιές, δίδαξε για πολλά χρόνια μονωδία και μελοδραματική στο Ελληνικό Ωδείο.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM