Ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό εδώ και μισό αιώνα

Ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
Αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου εργάζονται στο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο νότιο Λονδίνο. Φωτο: ©MOLA_Andy Chopping
0

Αρχαιολόγοι στο Λονδίνο ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μεγαλύτερου ρωμαϊκού μωσαϊκού που βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και μισό αιώνα. Το διακοσμητικό πάτωμα της τραπεζαρίας αποκαλύφθηκε στο εργοτάξιο μιας νέας κατασκευής στο Southwark, όχι πολύ μακριά από το ψηλότερο κτίριο της πόλης, το Shard.

Το μωσαϊκό, που χρονολογείται στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA). Σύμφωνα με την επόπτη του χώρου Antonietta Lerz, «αυτό είναι ένα εύρημα που συμβαίνει μια φορά στη ζωή στο Λονδίνο». Πρόσθεσε ότι, «όταν άρχισαν να αναδύονται οι πρώτες χρωματικές λάμψεις μέσα από το χώμα, όλοι στο χώρο ήταν πολύ ενθουσιασμένοι».

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα μωσαϊκά κομμάτια είναι κατασκευασμένα από μικρά, χρωματιστά πλακάκια που σχηματίζουν  γεωμετρικά μοτίβα σαν πλεγμένα νήματα που περιβάλλουν στυλιζαρισμένα λουλούδια. Ένα από τα σχέδια λέγεται ότι έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με ένα μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε στο Trier, στη νοτιοδυτική Γερμανία, και είναι πιθανό να έχει κατασκευαστεί από τους ίδιους τεχνίτες ψηφιδωτών, σύμφωνα με δήλωση των αρχαιολόγων MOLA.

Ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
Θραύσμα πρώιμου ρωμαϊκού διακοσμημένου σοβά που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Φωτο: ©MOLA_Andy Chopping

Στο ίδιο μέρος έχουν ανακαλυφθεί  ίχνη ιδιωτικής ρωμαϊκής κατοικίας με πολυτελώς ζωγραφισμένους τοίχους, δάπεδα σε στιλ terrazzo και ψηφιδωτά, νομίσματα, κοσμήματα και διακοσμημένες κοκάλινες φουρκέτες.

Η τοποθεσία του ευρήματος είναι έξω από τα όρια του τότε Ρωμαϊκού Londinium και οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι θα μπορούσε να ήταν η τοποθεσία ενός μεγάλου αρχοντικού, με δωμάτια που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι. Το μωσαϊκό υπήρχε στο δάπεδο μιας πολύχρωμα διακοσμημένης τραπεζαρίας, από την οποία ανακαλύφθηκαν επίσης κάποια ζωγραφισμένα θραύσματα τοίχου στην ίδια τοποθεσία.

Το μωσαϊκό θα αφαιρεθεί για περαιτέρω συντήρηση και πιθανώς θα αποκαλύψει αυτό που πιστεύεται ότι υπάρχει και ένα παλαιότερο μωσαϊκό κάτω από αυτό. Η ομάδα MOLA βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με το Συμβούλιο του Southwark σχετικά με την τοποθέτηση του ευρήματος σε ειδικό χώρο για δημόσια προβολή.

Ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
Αρχαιολόγος εργάζεται στο μικρότερο από τα δύο ψηφιδωτά του Southwark. Φωτο: ©MOLA_Andy Chopping

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταινίες σπουδαίων δημιουργών στην έναρξη και τη λήξη του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / «Στη φωτιά» και «Πεσμένα φύλλα» Οι ταινίες έναρξης και λήξης του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έναρξη με την ταινία του Γαλλο-βιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες και λήξη με τη νέα δημιουργία του αγαπημένου Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι.
NEWSROOM