«Ai vs AI»: Ο Άι Γουέι Γουέι θέτει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

«Ai vs AI»: Ο Άι Γουέι Γουέι θέτει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη Facebook Twitter
0

Ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei) άρχισε να υποβάλει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ διάρκειας 81 ημερών, όσες και η κράτησή του το 2011 σε φυλακή της Κίνας.

Το όνομα του πρότζεκτ είναι «Ai vs AI», δηλαδή «ο Άι Γουέι Γουέι εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης». Ο καλλιτέχνης από τις 11 Ιανουαρίου και έως τις 31 Μαρτίου θέτει 81 ερωτήσεις με ευρύ φάσμα φιλοσοφικών, πολιτικών και επιστημονικών πεδίων.

Κάθε μια από τις ερωτήσεις είναι στοχασμός για τον ρόλο της ανθρωπότητας στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης, αλλά με την ελευθερία των ερωτήσεων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέτει ερωτήσεις», δήλωσε ο Άι Γουέι Γουέι.

Αυτές οι φαινομενικά αναπάντητες ερωτήσεις προβάλλονται καθημερινά από την πλατφόρμα τέχνης και κουλτούρας CIRCA, φωτίζοντας το Piccadilly Lights του Λονδίνου και άλλες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων της Σεούλ, του Βερολίνου και του Μιλάνου.

Στόχος του Κινέζου καλλιτέχνη είναι να μοιραστεί τις ιδέες του μέσω αυτών των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζονται μέσω του ιστότοπου της CIRCA και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειωθεί πως οι ερωτήσεις του Άι Γουέι Γουέι απευθύνονται και στην τεχνητή νοημοσύνη και στο ευρύ κοινό, ενώ παρουσιάζονται κάθε βράδυ στις 20:24 τοπική ώρα στο Piccadilly Lights.

Το πρότζεκτ αντλεί έμπνευση από την Tiānwèn («Οι Ουράνιες Ερωτήσεις» ή «Ερωτήσεις προς τον Ουρανό»), μια συλλογή 172 ερωτημάτων προς τους θεούς που εγχάραξε πριν από 2.300 χρόνια στους τοίχους ενός ναού ο θρυλικός ποιητής Qu Yuan. Ταυτόχρονα, είναι ένας παραλληλισμός στην 81 ημερών φυλάκισή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στη διάρκεια της οποίας ο Άι Γουέι Γουέι βρέθηκε να ανακρίνεται συνεχώς από μια εξουσία που ασκούσε ένα άνισο δικαίωμά της να θέτει ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ai Weiwei μιλά στη LIFO: «Ο ΠΟΥ και η Κίνα διέπραξαν έγκλημα»

Αποκλειστική συνέντευξη / Ο Ai Weiwei μιλά στη LIFO: «Ο ΠΟΥ και η Κίνα διέπραξαν έγκλημα»

Ο πολυσυζητημένος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, κάτοικος Βερολίνου πλέον, επισημαίνει τις ευθύνες του Πεκίνου (και όχι μόνο) στην εξάπλωση της πανδημίας, στην οποία μάλιστα εστιάζει ένα πρότζεκτ που ήδη «τρέχει».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αι Γουέι Γουέι μιλάει για την εμπειρία του με τη λογοκρισία και τις πολιτικές του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Lifo Picks / Οι εμπειρίες του Αι Γουέι Γουέι με τη λογοκρισία

Η ηγεσία στο Πεκίνο ελέγχει ολοκληρωτικά τα συστήματα επικοινωνίας. Οι επίσημες στατιστικές και οι κυβερνητικές δηλώσεις είναι συχνά παραπλανητικές και οι Κινέζοι πολίτες που μιλούν συλλαμβάνονται ή και φυλακίζονται.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM
Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM