Αδιαφορούσαν για τον πίνακα στην κρεβατοκάμαρα, αλλά ήταν αριστούργημα της Αναγέννησης - Πωλήθηκε για 317.500$

Αδιαφορούσαν για τον πίνακα στην κρεβατοκάμαρα, αλλά ήταν αριστούργημα της Αναγέννησης - Πωλήθηκε για 317.500$ Facebook Twitter
0

Πίνακας του Ιταλού ζωγράφου του 15ου αιώνα, Φιλιππίνο Λίπι, πωλήθηκε 255.000 λίρες (περίπου 317.500 δολάρια) σε δημοπρασία του οίκου Dawsons Auctioneers στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικογένεια που πούλησε τον πίνακα ζωγραφικής δεν είχε ιδέα ότι ήταν πολύτιμος. Το έργο της Αναγέννησης ανήκε σε 90χρονη γυναίκα που έφυγε από την Ιταλία σε μικρή ηλικία, μετακόμισε στη Βρετανία και τώρα βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας με άνοια. Ο πίνακας, τον οποίο της είχε δώσει ο πατέρας της πριν από 30 χρόνια, ήταν κρεμασμένος στο ακατοίκητο σπίτι της.

Γεννημένος στην Ιταλία το 1457, ο Λίπι ήταν μαθητής του Μποτιτσέλι. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και ζωγράφισε σημαντικές σειρές τοιχογραφιών στη Ρώμη και τη Φλωρεντία. Ήταν επίσης διάσημος ζωγράφος βωμών.

Η ελαιογραφία σε καμβά, 50 εκ x 43,5 εκ απεικονίζει την Παναγία με το Θείο Βρέφος με συνοδούς αγγέλους, σε τοπίο. Περισσότεροι από 20 συλλέκτες απ' όλο τον κόσμο υπέβαλαν προσφορές, και τελικά πωλήθηκε σε Βρετανό αγοραστή.

Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Πίτερ Μέιζον είπε: «Είχαμε πάνω από 20 ενεργούς πλειοδότες την ημέρα, αλλά όταν φτάσαμε τις 100.000 αγγλικές λίρες έμειναν δύο». «Ξέραμε ότι θα τα πήγαινε καλά, αλλά η τελική τιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας» πρόσθεσε.

Τον πίνακα εντόπισε στο σπίτι η εκτιμήτρια έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών, Siobhan Tyrrell, η οποία συμμετέχει στην εκπομπή Antiques Roadshow του BBC. Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα εκτιμητές αντικών και έργων τέχνης ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίζουν πολύτιμα αντικείμενα.

«Δεν υπήρχε τίποτα εξαιρετικό στο σπίτι μέχρι που μπήκα στην κρεβατοκάμαρα και είδα τον πίνακα να κρέμεται, παράξενα, πάνω από ένα κρεβάτι».

«Δεν είμαι ειδική στη ζωγραφική, ωστόσο ως γενική εκτιμήτρια με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία, αναγνώρισα ότι ήταν ένα εξαιρετικό έργο του 16ου αιώνα. Είπα αμέσως στην οικογένεια για την πιθανή υψηλή αξία του και θέλησαν να το πάρω για να συμπεριληφθεί στη δημοπρασία έργων τέχνης» ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Το ερμηνευτικό comeback του σπουδαίου πρωταγωνιστή, η διασκευή του Νοτιοκορεάτη δημιουργού στο «Τσεκούρι» του Γαβρά, το ριμέικ του «Running Man» και μια γιαπωνέζικη έκπληξη για τους φίλους του φανταστικού στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Πολιτισμός / Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Το ιστορικό καφέ, το δεύτερο παλαιότερο της Ιταλίας μετά το Caffè Florian της Βενετίας, υπήρξε σημείο συνάντησης λογοτεχνών, καλλιτεχνών και διανοουμένων για περισσότερο από δυόμισι αιώνες
LIFO NEWSROOM