44ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας - Δείτε το τρέιλερ του Βασίλη Κεκάτου

disf poster Facebook Twitter
0

«Πιο πολύ από σένα αγάπησα το να πετάω. Κι αυτό ακόμα, όμως, μου το έμαθες εσύ».

Με αυτά τα λόγια κλείνει το λυρικό φιλμάκι που σκάρωσε ο Βασίλης Κεκάτος για λογαριασμό του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας με τίτλο Αεροπλάνα.

Από τις 12 ως τις 18 Σεπτεμβρίου θα πετάξουμε μαζί με εγχώρια και ξένα σκηνοθετικά ταλέντα στις πιο απίθανες γωνιές της γης, θα χαρτογραφήσουμε την ανθρώπινη ψυχή, θα εξερευνήσουμε τα όρια του σινεμά, πάντα μέσα από το format του μικρού μήκους.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες, ενώ δίνεται και η δυνατότητα online παρακολούθησης του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας του φεστιβάλ (οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 12 έως τις 26/9). Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου, «η νέα οπτική του ταυτότητα, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, έρχεται να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει, εκφράζοντας πρωτίστως το βασικό μέλημα του φεστιβάλ: να αγκαλιάσει και να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με κύριο μέσο τον κινηματογράφο».

Στα παραδοσιακά τμήματα της φετινής διοργάνωσης, της δεύτερης με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, έρχονται να προστεθούν νέα, συνθέτοντας ένα ελκυστικό σινεφίλ πακέτο. 

Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό διαγωνίζονται 30 ταινίες, με τις γυναίκες να έχουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία – 19 γυναίκες έναντι 14 ανδρών.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό φέτος θα προβληθούν 23 ταινίες από 19 χώρες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές: το Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου, το Από το Μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη και το Brutalia, days of labour του Μανώλη Μαυρή.

Στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα συμμετέχουν 22 ταινίες από 17 χώρες και 21 σχολές, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από 2.000 ταινίες.

Τα τρία νέα τμήματα είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animation, όπου βρίσκουμε και μια ελληνική συμμετοχή (Classmate της Αναστασίας Δημητρά), το Διεθνές Πρόγραμμα Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Short and Green, στο οποίο συμμετέχει και μια ταινία που γυρίστηκε με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και το Cinematherapy, ένα πρόγραμμα εντατικής «κινηματογραφοθεραπείας» που απαρτίζεται από τρεις ταινίες του φετινού προγράμματος –τα Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα του Γιάννη Μπλέτα, Left Unsaid του Iari Varriale και Από το Μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη– και επιμελείται η ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου. 

Όπως κάθε χρόνο, θα λάβουν χώρα σειρά από παράλληλες δράσεις, όπως μια μεταμεσονύκτια προβολή του Another Round του Τόμας Βίντερμπεργκ στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος θα συμμετάσχει η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Ανά Μουγκλαλίς, επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ.

«Αεροπλάνα» του Βασίλη Κεκάτου

Περισσότερες πληροφορίες και η πλήρης λίστα των ταινιών που συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα εδώ.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ