ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ποια ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν από τους νέους δασμούς που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ

Ποια ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν από τους νέους δασμούς που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Προβληματισμό στους φορείς εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προκαλεί η πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, με τους ροδακινοπαραγωγούς και κονσερβοποιούς να αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. 


Σύμφωνα με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία από τους πρώτους υπολογισμούς των εξαγωγικών φορέων της χώρας, στους τομείς που σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς οι ΗΠΑ και αφορούν και την Ελλάδα αντιστοιχούν 92 κωδικοί προϊόντων, με τους πρόσθετους δασμούς να είναι 25%. Με βάση, πάντως, τα στοιχεία εξαγωγών για το 2018, οι οποίες έφτασαν το 1,37 δισ. ευρώ, τα προϊόντα που εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι πολύ λιγότερα.

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ, στις οποίες επιβάλλεται ήδη δασμός 18%, μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.

Το 2018 οι εξαγωγές της κατηγορίας «Καρποί και φρούτα, παρασκευασμένα ή διατηρημένα» προς τις ΗΠΑ ήταν αξίας περίπου 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Άλλα προϊόντα που θα πληγούν εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται και το γιαούρτι, όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ελάχιστες εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι δεν επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και στο ελληνικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, το 2018 η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξίδι», που πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους για ελιές, ήταν 133,82 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 41,96 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας συνεχώς αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει στις 18 Οκτωβρίου πρόσθετους δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο ΠΣΕ εν αναμονή της οριστικοποίησης της λίστας παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα πιέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να βρεθούν λύσεις για όσες εταιρείες πλήττονται. Η στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», είπε σε δήλωσή στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ