Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ επιβάλλοντας νέους τελωνειακούς δασμούς

Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ επιβάλλοντας νέους τελωνειακούς δασμούς Facebook Twitter
EPA
0

Η ΕΕ υποσχέθηκε σήμερα να ανταπαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ελπίζοντας ωστόσο ότι θα καταλήξει σε μια φιλική διευθέτηση με την Ουάσινγκτον ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου. 

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επανεμφανίστηκαν απότομα χθες Τετάρτη όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θέλει να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαμάχης 15 χρόνων ανάμεσα στην Boeing και την Airbus. Η απάντηση των Βρυξελλών, που διαπραγματεύεται εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ ήταν: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, θα ωθήσουν την ΕΕ να κάνει το ίδιο», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ντανιέλ Ροσάριο, σε συνέντευξη Τύπου.

Εκφράζοντας «λύπη» για την αμερικανική απόφαση, ο Ροσάριο δήλωσε πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου «θα επηρεάσουν πρώτα και κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις». Οι τελευταίοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα τα οποία τους αρέσουν ή έχουν ανάγκη.

Οι φόροι θα έχουν στόχο προϊόντα που κατασκευάζονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%, ενώ τα κρασιά, τα τυριά, οι ελιές, τα όστρακα ή ακόμη εργαλεία όπως τσεκούρια και κατσαβίδια με επιπλέον κόστος 25%.

Ο διάλογος ωστόσο δεν έχει διακοπεί. Από την αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνουν πάντα ότι «ελπίζουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ΕΕ κρατάει επίσης την πόρτα ανοικτή: «λαμβάνουμε υπόψη τη δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου για το εμπόριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να διαπραγματευθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επίλυση του προβλήματος», είπε ο Ροσάριο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αεροναυτικές βιομηχανίες μας» προσέθεσε. Σε μια παρόμοια διαδικασία, στο πλαίσιο της διαμάχης των δύο αντιπάλων Boeing και Airbus, ο ΠΟΕ αναμένεται, στις αρχές του 2020, να επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει από την πλευρά της και αυτή τελωνειακούς δασμούς αντιδρώντας στις επιδοτήσεις που χορηγεί η Ουάσινγκτον στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία αεροσκαφών.

Δεν πρόκειται για τους πρώτους αμερικανικούς φόρους σε ευρωπαϊκά προϊόντα, δεδομένου ότι από την 1η Ιουνίου, ο χάλυβας και το αλουμίνιο υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς στην προσπάθεια να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα. Σε αντίποινα η ΕΕ έθεσε στο στόχαστρο αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ Ντάβιντσον, το ουίσκι ή τα τζιν.

Έπειτα από μια σχετική εκεχειρία, ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης των κυρώσεων δεν πρέπει στο εξής να αποκλειστεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου αν θα επιβάλει ή όχι επιπλέον τελωνειακούς δασμούς σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ, απειλή που ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM