Οι Αμερικανοί έχουν χρέη στις πιστωτικές κάρτες αλλά η Gen Z φλερτάρει με τη χρεοκοπία

Η Gen Z χρωστάει στις πιστωτικές κάρτες: Οι δύο δημοφιλέστεροι τρόποι για Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown είχαν σαν αποτέλεσμα λιγότερες δαπάνες, άρα και χαμηλότερες οφειλές στις πιστωτικές κάρτες.

Πλέον όμως διαμορφώνεται μια ανησυχητική τάση στις πιστωτικές κάρτες, όπως καταγράφει η νέα έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Νέας Υόρκης, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών έχει εξαντλήσει το πιστωτικό όριο, με τη Gen Z να πρωτοστατεί. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός δανειοληπτών αγγίζει ή και ξεπερνά το 90% του πιστωτικού ορίου στις πιστωτικές κάρτες.

Σχεδόν το 9% των οφειλών των πιστωτικών καρτών έγινε ληξιπρόθεσμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 και οι λόγοι περιλαμβάνουν από αμέλεια μέχρι και προβλήματα ρευστότητας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fed της Νέας Υόρκης, βασικός παράγοντας είναι το υψηλό ποσοστό πίστωσης, που δεσμεύεται σε ανεξόφλητα υπόλοιπα. Τα οφειλόμενα ποσά αντιπροσωπεύουν το 30% του ορίου των πιστωτικών καρτών.

Υπάρχουν δύο δημοφιλείς στρατηγικές για την αποπληρωμή των πιστωτικών καρτών.

Η πρώτη μέθοδος, που ονομάζεται «χιονοστιβάδα χρέους», περιλαμβάνει την οργάνωση των λογαριασμών από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επιτόκιο. Στη συνέχεια, επικεντρώνεστε πρώτα στην πληρωμή του μεγαλύτερου χρέους, ενώ απλά εξυπηρετείτε τις υπόλοιπες πιστωτικές κάρτες. Στη συνέχεια, προχωράτε με την αμέσως επόμενη οφειλή με μεγάλο επιτόκιο που βρίσκεται στη λίστα σας.

Η δεύτερη στρατηγική έχει διάφορα ονόματα, αλλά η Washington Post την ονομάζει «χρεοκοπία». Σ' αυτή την περίπτωση απαριθμείτε όλες τις οφειλές σας, ξεκινώντας από εκείνη με το χαμηλότερο υπόλοιπο που γίνεται η πρώτη προτεραιότητα στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας. Αφού ξεφορτωθείτε το πρώτο χρέος, συνεχίζετε με το επόμενο στη λίστα σας και στην περίπτωση που έχει δύο σχεδόν ισόποσες οφειλές, αυτή με το υψηλότερο επιτόκιο έχει προτεραιότητα.

Όσοι ξεκινούν από τα μικρά χρέη και τα μηδενίζουν, συχνά αποκτούν εξαιρετικά μεγάλο κίνητρο βλέποντας την απτή πρόοδό τους και επιταχύνουν την αποπληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν συνολικά λιγότερους τόκους.

Με πληροφορίες από Washington Post

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM