Κάθε Δεκέμβριο θα καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού με νόμο που θα φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή μετά από διαβούλευση με φορείς, εταίρους και παράγοντες της αγοράς. Αυτό προβλέπει η νομοθετική διάταξη που δόθηκε στην Τρόικα από τον υπουργό Εργασίας.

 

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 θα αποφασίζεται μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής. Σύμφωνα με τη διάταξη, ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται πλέον από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας και  τα επίπεδα παραγωγικότητας.

 

Θα λαμβάνονται επίσης υπόψη, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι  προοπτικές ανάπτυξής της, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, η επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, οι ανάγκες των εργαζομένων και της οικογένειάς τους, σε σχέση με το επίπεδο μισθών και ημερομισθίων, το κόστος ζωής, οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης και το βιοτικό επίπεδο των αμειβομένων με αυτόν

 

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

 

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr