Ιαπωνία: Προς επέκταση τα έκτακτα μέτρα - Οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πολίτες από τον Άμπε

Ιαπωνία: Προς επέκταση τα έκτακτα μέτρα - Οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πολίτες από τον Άμπε Facebook Twitter
Ιαπωνία: Προς επέκταση τα έκτακτα μέτρα - Οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πολίτες από τον Άμπε
0

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας πέρα από τις μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας ολόκληρο το έθνος.

Σύμφωνα με με το Reuters, που επικαλείται τοπικά Μέσα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να αλλάξει το σχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να συμπεριλάβει πληρωμές σε μετρητά για όλους του πολίτες.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και έξι άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Οζάκα, με περισσότερα από 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 200 θανάτους.

Ωστόσο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού, και άλλες περιοχές ζήτησαν να προστεθούν στο lockdown.

Ακόμα με μερική καραντίνα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στις 7 Απριλίου για διάστημα ενός μήνα, έδωσε στις αρχές περισσότερη δύναμη να πιέσουν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή καλύπτει περίπου το 44% του πληθυσμού της Ιαπωνίας.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της NHK και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι η χώρα ετοιμάζεται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εν μέσω πίεσης στον Άμπε να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα.

Οι αποφάσεις για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναμένονται σήμερα.

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει αρκετά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σύμφωνα με το τρέχον συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει διαθέσει κεφάλαια για πληρωμές σε μετρητά 300.000 γιεν (2.784 δολ.), αλλά μόνο για νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα κρίνεται ότι έχει πληγεί από τον κορωνοϊό.

Η διοίκηση του Άμπε θα αλλάξει το σχέδιο και αναμένεται να δώσει το ποσό των 100.000 γιεν σε κάθε πολίτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένει ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί 5,2% φέτος, προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

«Βραχυπρόθεσμα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική δικαιολογείται για τον μετριασμό του αντίκτυπου του COVID-19 και την υποστήριξη της ανάκαμψης μετά», δήλωσε ο Odd Per Brekk, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να προβεί σε οικονομική συρρίκνωση για το τρέχον οικονομικό έτος και να συζητήσει περαιτέρω μέτρα κατά την αναθεώρηση των επιτοκίων στις 27-28 Απριλίου.

Το σχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το οποίο καταρτίστηκε για τη χρηματοδότηση ενός πακέτου τόνωσης ύψους 1 τρισ. δολ, που παρουσίασε η διοίκηση του Άμπε την περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.

Είναι σπάνιο για την κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στο σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο χαρτογραφείται προσεκτικά από το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες απόψεις των πολιτικών.

Μια δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες απογοητεύτηκαν από το σχέδιο τόνωσης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είτε ήταν πολύ «μικρό» ή ήρθε πολύ αργά.

Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι ο Άμπε έχει χάσει την υποστήριξή του λόγω της αργοπορημένης κίνησης να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, έρευνα του NHK που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δείχνει ότι το 75% κρίνει πως η ανακήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 7 Απριλίου ήρθε πολύ αργά.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM