Σφοδρή κόντρα Κουόμο-Τραμπ: «Είναι πρόεδρος, όχι βασιλιάς»- «Με ικέτευε, τώρα θέλει ανεξαρτησία»

Σφοδρή κόντρα Κουόμο-Τραμπ: «Είναι πρόεδρος, όχι βασιλιάς»- «Με ικέτευε, τώρα θέλει ανεξαρτησία» Facebook Twitter
0

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο και τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με το ποιος έχει την εξουσία να αποφασίσει άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει την απόλυτη εξουσία για τη διαχείριση του κορωνοϊού, κάτι που όμως- του θύμισε ο Κουόμο- έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Είναι πρόεδρος, όχι βασιλιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ενώ τόνισε ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει ο Τραμπ αυτή τη στιγμή, θα ήταν «να φερθεί δικτατορικά».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτηση στο Twitter έγραψε ότι ο Κουόμο τον «ικετεύει καθημερινά» για παροχή βοήθειας και τώρα θέλει ανεξαρτησία. «Αυτό δεν θα συμβεί!», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχουμε βασιλιά Τραμπ»

Σε συνέντευξη στο CNN ο Κουόμο κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τραμπ ότι ο πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις και πως οι κυβερνήτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ.

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία, πριν από πολύ καιρό. Άνθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον, Τζέφερσον, Μάντισον και Ουάσινγκτον το έκλεισαν αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», απάντησε ο Άντριου Κουόμο.

«Δεν είχαμε βασιλιά Τζορτζ Ουάσινγκτον και δεν έχουμε βασιλιά Τραμπ, έχουμε πρόεδρο Τραμπ. Οι πολιτείες δημιούργησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όχι το αντίθετο», τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που έχει ήδη θρηνήσει πάνω από 10.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

«Μην ενεργήσει δικτατορικά ο Τραμπ»

Σε ερώτηση για το τι θα έπραττε αν ο Ντόναλντ Τραμπ του έδινε εντολή να «ανοίξει» η Νέα Υόρκη- προχωρώντας σε άρση της καραντίνας- απάντησε:

«Αν μου έδινε εντολή να το κάνω με τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν θα το έκανα. Και θα είχαμε μια συνταγματική πρόκληση ανάμεσα στην πολιτεία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό θα πήγαινε στα δικαστήρια. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη στιγμή (σ.σ. ο Τραμπ) θα ήταν να ενεργήσει δικτατορικά και με διχαστικό τρόπο.

Ο Άντριου Κουόμο έκανε έκκληση να μείνει η πολιτική έξω από το ζήτημα του κορωνοϊού. «Ξέρω πως είναι εκλογική χρονιά, ξέρω ότι διεκδικεί την επανεκλογή του. Αλλά έχω 10.000 νεκρούς. Ο ιός δεν σκότωσε Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς, σκότωσε Αμερικανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τη δήλωση του Τραμπ ότι έχει ενεργήσει υπέρ της συνεργασίας, κατέληξε «Ας εμμείνει στη θεωρία της συνεργασίας και όχι στη θεωρία της δικτατορίας».

Η απάντηση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε τα λεγόμενα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης μέσω του Twitter, γράφοντας ότι ο Κουόμο φαίνεται να θέλει ανεξαρτησία, συμπληρώνοντας «Αυτό δεν θα συμβεί».

«Ο Κουόμο τηλεφωνεί καθημερινά, ακόμη και κάθε ώρα, ικετεύοντας για τα πάντα, τα περισσότερα από τα οποία θα έπρεπε να είναι ευθύνη της πολιτείας, όπως νέα νοσοκομεία, κλίνες, αναπνευστήρες κτλ. Τα έκανα όλα για αυτόν, όπως και για κάθε άλλον και τώρα φαίνεται να θέλει ανεξαρτησία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM