Βέλγιο: Μία γάτα ενδέχεται να κόλλησε κορωνοϊό από την ιδιοκτήτριά της - Συστάσεις στους φιλόζωους

Βέλγιο: Μία γάτα ενδέχεται να κόλλησε κορωνοϊό από την ιδιοκτήτριά της - Συστάσεις στους φιλόζωους Facebook Twitter
Βέλγιο: Διαγνώστηκε γάτα με κορωνοϊό - Συστάσεις για τους ιδιοκτήτες (Eurokinissi)
0

Μία γάτα στο Βέλγιο φαίνεται πως προσβλήθηκε από κορωνοϊό με πηγή της μετάδοσης την ιδιοκτήτριά της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές υγειονομικές αρχές, αποκλείοντας ωστόσο τον κίνδυνο επιμόλυνσης από το ζώο στον άνθρωπο.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από επιστήμονες της κτηνιατρικής σχολής της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, πρόκειται για «μεμονωμένο κρούσμα», που δύναται να προκύψει από την «πολύ στενή επαφή ενός ανθρώπου με το ζώο», επεσήμανε ο Δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στο ζώο, όμως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως τα ζώα μπορούν να είναι φορείς της επιδημίας στην κοινωνία μας», επέμεινε ο ίδιος γιατρός, επικυρώνοντας την κρατούσα άποψη από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλον τον κόσμο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Διατροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (Afsca) συμβουλεύει τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα κατοικίδια ζώα τους, αφού το τετράποδο πιθανόν να προσβλήθηκε από κορωνοϊό έπειτα από επαφή με την γυναίκα που το φρόντιζε. 

Βέλγιο: Μία γάτα ενδέχεται να κόλλησε κορωνοϊό από την ιδιοκτήτριά της - Συστάσεις στους φιλόζωους Facebook Twitter
Η είδηση όπως μεταδόθηκε από την Washington Post

Κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου από επιστήμονες που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο ιολόγος Steven Van Gucht, δήλωσε για την υπόθεση πως η λοίμωξη φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. «Μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιδιοκτήτη, το ζώο ανέπτυξε επίσης συμπτώματα», δήλωσε ο ιολογολόγος Steven Van Gucht.

Σύμφωνα όσα ανακοινώθηκαν, η γάτα εκδήλωσε συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και δυσκολία στην αναπνοή. Πριν λίγες εβδομάδες, δύο σκυλιά στο Χονγκ Κονγκ είχαν επίσης βρεθεί με φορτίο κορωνοϊού στην μύτη και το στόμα τους αλλά δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα. 

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και όχι από ζώο σε άνθρωπο. Ο ιός δεν περνά κανονικά από ζώο σε άνθρωπο. Επομένως, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μικρός» επισήμανε ο Van Gucht.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των υπευθύνων στο Βέλγιο, εάν ένας ιδιοκτήτης μολυνθεί με τον κορωνοϊό, καλείται να κρατήσει μεν το κατοικίδιό του στο σπίτι αλλά να διατηρήσει την ελάχιστη επαφή με το ζώο. Σε κάθε περίπτωση, οι φιλόζωοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε χάιδεμα ενώ οι αρχές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να «μην τρίβουν το πρόσωπό τους πάνω στο τρίχωμα των ζώων», ούτε και να αφήνουν τα ζώα να τους γλείφουν στο πρόσωπο. 

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία των Ζώων (CNPA) δήλωσε ότι αυτό το περιστατικό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. «Τα ζώα δεν είναι φορείς της επιδημίας, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψετε το κατοικίδιό σας» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Washington Post, AFP και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM