Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
H Εύα Μονοχάρη είναι food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr
0

Στην αρχή πίστευα πως η καραντίνα θα ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκουραστώ. Υπέθετα πως σε μερικές ημέρες θα γυρνούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κούνια που με κούναγε..

Ενώ εξακολουθώ ακόμα να δουλεύω, οι ώρες κι οι μέρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο σπίτι γι΄αυτό και αποφάσισα περνάω περισσότερο χρόνο στο μέρος του σπιτιού που αγαπώ περισσότερο, την κουζίνα. Το να ασχολούμαι με την μαγειρική είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Αποφάσισα να γεμίσω βάζα με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο.

Άνοιξα ντουλάπια, βρήκα βάζα, τα αποστείρωσα και αποφάσισα να τα γεμίσω με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο. Οτιδήποτε με το οποίο μπορώ να περάσω τον χρόνο μου δημιουργικά, όπως το να φτιάξω σπιτικό τυρί, να πιάσω προζύμι μέχρι και να ετοιμάσω ξανά ένα κουκούτσι αβοκάντο για φύτεμα.

Τι έχω φτιάξει μέχρι σήμερα και με τι έχω γεμίσει τα βάζα μου;

Προζύμι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Το φυσικό προζύμι φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτές τις μέρες.

Όταν το 2013 ανέβαζα τη συνταγή για φυσικό προζύμι στο blog μου δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτές τις ημέρες, μαζί με το σπιτικό ψωμί, θα έφτανε να είναι τόσο χρήσιμη.

Η ζύμωση μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τρόπους, το βασικό είναι πως όταν το προζύμι πάρει «ζωή» θέλει λίγο από τον χρόνο μας.

Για παράδειγμα ο Γκίκας Ξενάκης πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στο Instagram τον τρόπο που θα φτιάξουμε προζύμι με μαύρες σταφίδες, επίσης ο master του ψωμιού Ζήνωνας Χριστοφορίδης ανεβάζει συνεχώς απαραίτητα tips και συνταγές για ψωμί.


Θα χρειαστείς αλεύρι, νερό λίγο λεμόνι, να του δώσεις την απαραίτητη ζεστασιά και να μη ξεχνάς να του αφιερώνεις χρόνο για να το «ταΐζεις».

Λικέρ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Σπιτικό λικέρ.

Πάντα έχω στην κουζίνα μου κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Βρήκα και ένα μπουκάλι τσίπουρο που είχα ξεχασμένο απ' το περσινό καλοκαίρι και να τη, έτοιμη, η συνταγή για σπιτικό λικέρ.

500 ml τσίπουρο

4 ξύλο κανέλα

4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

350 γρ. ζάχαρη

150 ml νερό

Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε το σιρόπι, τα μπαχαρικά και το τσίπουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 ημέρες.

  

Τυρί

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Χειροποίητο τυρί.

Ναι, σπιτικό τυρί. Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να περιμένεις υπομονετικά να απολαύσεις το δικό σου τυρί και εντέλει να πεις ότι έκανες κάτι που δεν θα δοκίμαζες ποτέ να φτιάξεις υπό άλλες συνθήκες. Η συνταγή και η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις ότι τα κατάφερες, σ' το λέω εκ πείρας.

2 kg γάλα αγελαδινό, πλήρες

125 ml κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά

125 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε για μια ώρα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σίτα και αφήνουμε να στραγγίσει για μια ώρα ή όσο χρειαστεί. Το μείγμα θα είναι πλέον μια πηχτή μάζα με μορφή τυριού και είναι έτοιμο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Σνακ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Tραγανά τσιπς από τορτίγια.

Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι για να τσιμπάς καθώς παρακολουθείς σειρές στο Netflix, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες που έχουν συνήθως τα έτοιμα σνακ στα σακουλάκια. Θα χρειαστείς:


5 μεγάλες αραβικές πίτες ή τορτίγιες (ολικής και σταρένιες)

30 ml. ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια ή σε άνισα κομμάτια, στο μέγεθος τσιπς, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη και ραντίζουμε τα τσιπς. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 8 λεπτά στους 175°C ή λίγο περισσότερο, αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά. Αν θες, μπορείς να πασπαλίσεις και με κίτρινο τυρί!

H Εύα Μονοχάρη είναι Food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ