Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
H Εύα Μονοχάρη είναι food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr
0

Στην αρχή πίστευα πως η καραντίνα θα ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκουραστώ. Υπέθετα πως σε μερικές ημέρες θα γυρνούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Κούνια που με κούναγε..

Ενώ εξακολουθώ ακόμα να δουλεύω, οι ώρες κι οι μέρες μοιάζουν ατελείωτες μέσα στο σπίτι γι΄αυτό και αποφάσισα περνάω περισσότερο χρόνο στο μέρος του σπιτιού που αγαπώ περισσότερο, την κουζίνα. Το να ασχολούμαι με την μαγειρική είναι κάτι που με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Αποφάσισα να γεμίσω βάζα με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο.

Άνοιξα ντουλάπια, βρήκα βάζα, τα αποστείρωσα και αποφάσισα να τα γεμίσω με «πράγματα» που πάντα ήθελα να φτιάξω αλλά δεν είχα χρόνο. Οτιδήποτε με το οποίο μπορώ να περάσω τον χρόνο μου δημιουργικά, όπως το να φτιάξω σπιτικό τυρί, να πιάσω προζύμι μέχρι και να ετοιμάσω ξανά ένα κουκούτσι αβοκάντο για φύτεμα.

Τι έχω φτιάξει μέχρι σήμερα και με τι έχω γεμίσει τα βάζα μου;

Προζύμι

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Το φυσικό προζύμι φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτές τις μέρες.

Όταν το 2013 ανέβαζα τη συνταγή για φυσικό προζύμι στο blog μου δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτές τις ημέρες, μαζί με το σπιτικό ψωμί, θα έφτανε να είναι τόσο χρήσιμη.

Η ζύμωση μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και τρόπους, το βασικό είναι πως όταν το προζύμι πάρει «ζωή» θέλει λίγο από τον χρόνο μας.

Για παράδειγμα ο Γκίκας Ξενάκης πριν από λίγες ημέρες ανέβασε στο Instagram τον τρόπο που θα φτιάξουμε προζύμι με μαύρες σταφίδες, επίσης ο master του ψωμιού Ζήνωνας Χριστοφορίδης ανεβάζει συνεχώς απαραίτητα tips και συνταγές για ψωμί.


Θα χρειαστείς αλεύρι, νερό λίγο λεμόνι, να του δώσεις την απαραίτητη ζεστασιά και να μη ξεχνάς να του αφιερώνεις χρόνο για να το «ταΐζεις».

Λικέρ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Σπιτικό λικέρ.

Πάντα έχω στην κουζίνα μου κανέλα και μοσχοκάρφια γαρίφαλο. Βρήκα και ένα μπουκάλι τσίπουρο που είχα ξεχασμένο απ' το περσινό καλοκαίρι και να τη, έτοιμη, η συνταγή για σπιτικό λικέρ.

500 ml τσίπουρο

4 ξύλο κανέλα

4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

350 γρ. ζάχαρη

150 ml νερό

Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε το σιρόπι, τα μπαχαρικά και το τσίπουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 ημέρες.

  

Τυρί

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Χειροποίητο τυρί.

Ναι, σπιτικό τυρί. Τώρα που έχεις άπλετο χρόνο μπορείς να περιμένεις υπομονετικά να απολαύσεις το δικό σου τυρί και εντέλει να πεις ότι έκανες κάτι που δεν θα δοκίμαζες ποτέ να φτιάξεις υπό άλλες συνθήκες. Η συνταγή και η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις ότι τα κατάφερες, σ' το λέω εκ πείρας.

2 kg γάλα αγελαδινό, πλήρες

125 ml κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά

125 ml γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε για μια ώρα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σίτα και αφήνουμε να στραγγίσει για μια ώρα ή όσο χρειαστεί. Το μείγμα θα είναι πλέον μια πηχτή μάζα με μορφή τυριού και είναι έτοιμο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Σνακ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι Facebook Twitter
Tραγανά τσιπς από τορτίγια.

Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείς να φτιάξεις μόνος στο σπίτι για να τσιμπάς καθώς παρακολουθείς σειρές στο Netflix, χωρίς τα συντηρητικά και τις βλαβερές ουσίες που έχουν συνήθως τα έτοιμα σνακ στα σακουλάκια. Θα χρειαστείς:


5 μεγάλες αραβικές πίτες ή τορτίγιες (ολικής και σταρένιες)

30 ml. ελαιόλαδο

Πάπρικα

Ρίγανη

Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια ή σε άνισα κομμάτια, στο μέγεθος τσιπς, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη και ραντίζουμε τα τσιπς. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 8 λεπτά στους 175°C ή λίγο περισσότερο, αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά. Αν θες, μπορείς να πασπαλίσεις και με κίτρινο τυρί!

H Εύα Μονοχάρη είναι Food blogger και η δημιουργός του Funkycook.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM