Αγγλικανική Εκκλησία: Συγγνώμη που υπήρξαμε ρατσιστές

Αγγλικανική Εκκλησία: Συγγνώμη που υπήρξαμε ρατσιστές Facebook Twitter
0

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι δήλωσε ότι η Αγγλικανική Εκκλησία ήταν «βαθιά και θεσμικά ρατσιστική», ζητώντας συγγνώμη από τις μειονότητες για τις διακρίσεις που υπέστησαν.

«Βλάψαμε την Εκκλησία, βλάψαμε την εικόνα του Θεού και κυρίως βλάψαμε εκείνους που θυματοποιήσαμε, συχνά ασυνείδητα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών που ζουν στον κόσμο, κάνοντας λόγο για «ντροπή» και ζητώντας «συγνώμη».

Ενωμένη στη γενική σύνοδο, η Αγγλικανική Εκκλησία ψήφισε «ομόφωνα» χθες να «ζητήσει συγνώμη για το συνειδητό και ασυνείδητο ρατσισμό που υπέστησαν αμέτρητοι μαύροι Αγγλικανοί, Ασιάτες και άλλες εθνοτικές μειονότητες το 1948 και στα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ αναζητούσαν ένα πνευματικό σπίτι» στην Εκκλησία, ανέφερε μια ανακοίνωση.

Τον Ιούνιο του 1948, το πλοίο Empire Windrush είχε μεταφέρει περίπου 500 πολίτες της Κοινοπολιτείας, κυρίως από την Καραϊβική στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας, σηματοδοτώντας την αρχή της γενιάς «Windrush». Συνολικά, περίπου 500.000 άνθρωποι από τις Δυτικές Ινδίες ταξίδεψαν για να βοηθήσουν ως Βρετανοί πολίτες στην ανοικοδόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο αιδεσιμότατος Άντριου Μούγκτιν Μάμπι αφηγήθηκε πως η οικογένεια ενός από τους ενορίτες του, στους οποίους είχε απαγορευτεί η πρόσβαση σε εκκλησία στο νότιο Λονδίνο το 1961 «λόγω του μαύρου χρώματος του δέρματός τους», «υπέφερε από ένα φρικτό και ταπεινωτικό ρατσισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει τη σχέση του σήμερα με την Εκκλησία».

Καταγγέλλοντας ένα «σκάνδαλο», ο αιδεσιμότατος ζήτησε «έμπρακτη αλλαγή», τονίζοντας ότι το πρόβλημα «δεν αφορά μόνο το παρελθόν της Εκκλησίας».

Το Συμβούλιο των Αρχιεπισκόπων έχει ζητήσει επισήμως να διεξαχθεί έρευνα για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Ένα πρόσωπο εκτός της Εκκλησίας θα διοριστεί επίσης για να «εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την φυλή και την εθνότητα στην Εκκλησία» με στόχο «την αύξηση της συμμετοχής και της εκπροσώπησης των Μαύρων Αγγλικανών, Ασιατών και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM