Δένδιας: Καταδικάζουμε την κορύφωση των προκλήσεων στην περιοχή μας

Δένδιας: Καταδικάζουμε την κορύφωση των προκλήσεων στην περιοχή μας Facebook Twitter
0

Την καταδίκη για την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας Νίκος Δένδιας και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

«Όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, μιλάω πρώτα απ' όλα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Επίσης, ανέφερα τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του στο Ζάγκρεμπ.


Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν δέσμευση τόσο για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας.


Εξίσου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Δένδιας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που το αντιλαμβάνεται απολύτως η κροατική προεδρία και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος εντός ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μια κοινή πολιτική ασύλου και μια πολιτική επιστροφών θα βοηθούσε πολύ, ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, τα νησιά και την εγγύτητα τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι το πιο απλό πράγμα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση τους προσεχείς μήνες.

Αφού ανέφερε πως το Αιγαίου είναι γενικώς ένα δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, επέκρινε την Τουρκία λέγοντας πως δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η κροατική προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. «Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε» συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM