Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: Τίποτα δεν έχετε κάνει για την κλιματική κρίση

Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: Τίποτα δεν έχετε κάνει για την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μιλώντας στο Νταβός, για μία ακόμη φορά κατακεραύνωσε παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρηματικούς ομίλους, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν κάνει ακόμη τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


«Πριν από ένα χρόνο ήρθα στο Νταβός και σας είπα ότι το σπίτι μας καίγεται. Ήθελα να πανικοβληθείτε. Με έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να λέω στον κόσμο να πανικοβληθεί για την κλιματική κρίση. Αλλά μην ανησυχείτε, το έχω ξανακάνει», είπε η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, ξεκινώντας την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


«Και για την ιστορία, όταν τα παιδιά σας λένε να πανικοβληθείτε, δεν σας λέμε να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», συμπλήρωσε η Τούνμπεργκ με νόημα. «Δεν σας λέμε να βασιστείτε σε τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη και ίσως να μην υπάρξουν ποτέ. Δεν σας ζητάμε να παραποιήσετε τους αριθμούς, ούτε να ισοβαθμήσετε τις εκπομπές ρύπων πληρώνοντας κάποιον να φυτέψει δέντρα στην Αφρική, ενώ αποψιλώνεται ο Αμαζόνιος», είπε η νεαρή ακτιβίστρια, τονίζοντας ότι μπορεί οι δενδροφυτεύσεις να είναι καλές, αλλά δεν αρκούν.

 


«Δεν πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους. Πρέπει να σταματήσουν!», τόνισε η Τούνμπεργκ, που σε άλλο σημείο της ομιλίας της κάλεσε εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις να σταματήσουν όλες τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Η αποδέσμευση από αυτά, πρέπει να γίνει άμεσα, υπογράμμισε. «Δεν θέλουμε να γίνει μέχρι το 2050 ή το 2030. Ούτε καν το 2021. Θέλουμε να γίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Μπορεί να πιστεύετε ότι είμαστε αφελείς, αλλά αν δεν το κάνετε, πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας γιατί εγκαταλείψατε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και εν γνώσει σας δημιουργήσατε μια κλιματική κρίση», συνέχισε την ομιλία της η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Το σπίτι μας ακόμη καίγεται. Η αδράνειά σας τροφοδοτεί τις φλόγες κάθε ώρα. Και σας ζητάμε να ενεργήσετε σαν να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από κάθε τι άλλο», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι η γενιά της δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί περισσότερο για τις κομματικές πολιτικές. «Από άποψη βιωσιμότητας, η αριστερά, η δεξιά και το κέντρο έχουν αποτύχει. Καμιά πολιτική ιδεολογία ή οικονομική δομή δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και να δημιουργήσει έναν κόσμο με συνοχή και βιωσιμότητα. Γιατί ο κόσμος, σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, ακόμη καίγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM