ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό

Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Η Τζέσικα Λανγκ δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η ιδιότητά της ως φωτογράφου μπορεί ποτέ να γίνει αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας εικόνας της. «Έτσι δουλεύουν τα πράγματα» λέει συγκαταβατικά, αλλά χωρίς πικρία: «Είσαι ηθοποιός οπότε δεν μπορείς να θεωρηθείς φωτογράφος».
0

Ο αυτοκινητόδρομος που αποθεώθηκε στην ποπ κουλτούρα μέσω του άλμπουμ του Μπομπ Ντίλαν "Highway 61 Revisited" αποτελεί το σκηνικό (και τον τίτλο) για το νέο λεύκωμα φωτογραφιών που τράβηξε η Τζέσικα Λανγκ και θα κυκλοφορήσει την πρώτη του ερχόμενου μήνα με τίτλο "Highway 61".

Η έκδοση περιλαμβάνει 84 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που καταγράφουν τη ζωή κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου 61, ο οποίος απλώνεται από την καναδική μεθόριο ως τη Νέα Ορλεάνη, πόλη όπου κάποτε αγόρασε σπίτι και έζησε η ηθοποιός. Η Τζέσικα Λανγκ, που τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε αισίως τα 70, έχει γεννηθεί σε μια κωμόπολη στη Μινεσότα και μέρος της διαδρομής υπήρξε οικεία κυκλοφοριακή αρτηρία για την οικογένειά της.

Η Τζέσικα Λανγκ, που τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε αισίως τα 70, έχει γεννηθεί σε μια κωμόπολη στη Μινεσότα και μέρος της διαδρομής υπήρξε οικεία κυκλοφοριακή αρτηρία για την οικογένειά της.

Το άλμπουμ όμως αποτελεί συγχρόνως και ένα χρονικό των ριζικών αλλαγών που είδε όταν επισκέφτηκε ξανά μετά από χρόνια με την κάμερά της τα ίδια μέρη, κάποια από τα οποία τα περιγράφει μιλώντας στους New York Times με αφορμή το φωτογραφικό της έργο ως «άδεια, έρημα, σα να πενθούν αυτό που χάθηκε για πάντα».


Λίγες μέρες πριν την έκδοση του βιβλίου, ανεβαίνει στο Netflix την προσεχή Παρασκευή η κωμική τηλεοπτική σειρά "The Politician", στην οποία εμφανίζεται και αποτελεί άλλη μια συνεργασία της με τον Ράιαν Μέρφι, τον επιφανή παραγωγό και δημιουργό τηλεοπτικών σειρών όπως η ανθολογία (ή το franchise) του "American Horror Story" που έχει χαρίσει στην Τζέσικα Λανγκ τα δύο από τα τρία της βραβεία Emmy.

Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Μισισίπι. ©Jessica Lang

Με τη φωτογραφία ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά στη δεκαετία του '90 όταν ο τότε σύντροφός της, ο αείμνηστος συγγραφέας και ηθοποιός Σαμ Σέπαρντ, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στη Γερμανία της έκανε δώρο μια φωτογραφική μηχανή Leica. Παρότι ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, η Τζέσικα Λανγκ πέρασε πολύ καιρό τα τελευταία έξι χρόνια να περιπλανιέται με την κάμερά της στις οκτώ πολιτείες στις οποίες ξετυλίγεται ο Αυτοκινητόδρομος 61. Στον επίλογο του βιβλίου, σημειώνει η ίδια ότι το πρώτο άλμπουμ που αγόρασε στη ζωή της ήταν το "Highway 61 Revisited" (του συμπατριώτη της από την Μινεσότα, Μπομπ Ντίλαν) που κυκλοφόρησε το 1965.

Οι φωτογραφίες της έκδοσης είναι «κοκκώδεις» και λουσμένες με έντονες φωτοσκιάσεις και μοιάζουν να σταματούν τον χρόνο καθώς απεικονίζουν στιγμές, ανθρώπους, πινακίδες, ορίζοντες, δείπνα, πανηγύρια. Εκ πρώτης όψεως, έρχεται στον νου το ύφος μεγάλων φωτογράφων όπως ο Γουίλιαμ Έγκλεστον και ο πρόσφατα χαμένος Ρόμπερτ Φρανκ, με τον οποίον η Λανγκ είχε συγκατοικήσει σ' ένα λοφτ στο Bowery για ένα διάστημα, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του '70, ύστερα από το μεγάλο ταξίδι της στην Ευρώπη (αφού είχε εγκαταλείψει τις σπουδές της), κατά το οποίο είχε βρεθεί και στον παρισινό Μάη του '68.

Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Μινεσότα. ©Jessica Lang

Όπως δηλώνει η ίδια πάντως, ο αγαπημένος της φωτογράφος είναι ο σπουδαίος Τσέχος φωτογράφος Γιόζεφ Κουντέλκα. Όσο για την τεχνική της, σημειώνει απλά ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ φλας, φώτα ή οτιδήποτε έξτρα και επίσης ότι δεν κροπάρει ποτέ τo κάδρο μετά την εμφάνιση.

Η Τζέσικα Λανγκ δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η ιδιότητά της ως φωτογράφου μπορεί ποτέ να γίνει αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας εικόνας της. «Έτσι δουλεύουν τα πράγματα» λέει συγκαταβατικά, αλλά χωρίς πικρία: «Είσαι ηθοποιός οπότε δεν μπορείς να θεωρηθείς φωτογράφος. Εξάλλου έχω "πρωινή" δουλειά, δεν χρειάζομαι άλλη. Απλά αγαπώ να τραβάω φωτογραφίες. Είναι ο μόνος λόγος που το κάνω».

Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Νέα Ορλεάνη. ©Jessica Lang
Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Μιζούρι . ©Jessica Lang
Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Άιοβα. ©Jessica Lang
Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Μινεσότα. ©Jessica Lang
Highway 61 Revisited: Η Τζέσικα Λανγκ μπροστά και πίσω από τον φωτογραφικό φακό Facebook Twitter
Μισισίπι. ©Jessica Lang

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Φωτογραφία
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ