Στην Αργεντινή δεν αγοράζουν προφυλακτικά γιατί ακρίβυναν λόγω της κρίσης

Στην Αργεντινή δεν αγοράζουν προφυλακτικά γιατί ακρίβυναν λόγω της κρίσης Facebook Twitter
0

Εν μέσω ύφεσης, μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος και επώδυνου πληθωρισμού, οι πωλήσεις προφυλακτικών και αντισυλληπτικών χαπιών στην Αργεντινή έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με φαρμακοποιούς και εταιρίες παραγωγής.

«Η υποτίμηση του πέσο με σκοτώνει», λέει ο ηθοποιός και κωμικός Γκιγέρμο Ακίνο σε ένα βίντεο που έγινε viral, στο οποίο ένας νεαρός άνδρας ζητά συγνώμη από τη σύντροφό του, λέγοντας ότι του μένει μόνο ένα ακόμα προφυλακτικό έως το τέλος της χρονιάς. «Σ' αγαπώ, δεν φταις εσύ, φταίει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση», προσθέτει ο κωμικός. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Νότια Αμερική αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,6% φέτος και παλεύει με ετήσιο πληθωρισμό που ξεπερνά το 50%. Το πέσο έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, πλήττοντας τις εισαγωγές και την κατανάλωση.

Οι εγχώριες πωλήσεις αυτοκίνητων, οίνου και κρέατος έχουν καταβαραθρωθεί καθώς οι Αργεντινοί σφίγγουν το ζωνάρι. Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι οι πωλήσεις προφυλακτικών έχουν μειωθεί κατά 8% από τις αρχές του έτους σε σχέση με το 2018, και έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί. Τα περισσότερα προφυλακτικά ή τα υλικά που χρειάζονται για την παραγωγή τους εισάγονται, άρα ένα ασθενέστερο νόμισμα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή, που έχει αυξηθεί περίπου κατά 36% από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο Φελίπε Κοπέλοβιτς, πρόεδρος της Kopelco, της εταιρείας που παράγει προφυλακτικά.

Μειωμένες είναι και οι πωλήσεις αντισυλληπτικών χαπιών – 6% από τις αρχές του έτους και κατά ένα πέμπτο πιο πρόσφατα, λένε οι φαρμακοποιοί. Η Ιζαμπέλ Ρεϊνόζο, πρόεδρος της Φαρμακευτικής Συνομοσπονδίας Αργεντινής, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών σημαίνουν ότι χιλιάδες γυναίκες σταματούν να παίρνουν το χάπι. «Είναι περίπου 144.000 γυναίκες που σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά κάθε μήνα», δήλωσε.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας δηλώνουν ότι το ζήτημα μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. «Όταν σκέπτεσαι απλά πώς να βγάλεις την ημέρα, η υγεία συχνά υποβαθμίζεται, πολύ περισσότερο δε η σεξουαλική υγεία, που συνεχίζει να είναι ταμπού και έχει μικρή υποστήριξη», δήλωσε η Μαρ Λούκας, επικεφαλής προγράμματος στο Fundación Huésped, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Αργεντινή για την καταπολέμηση του ιού του HIV. Η κυβέρνηση διανέμει δωρεάν προφυλακτικά στα δημόσια νοσοκομεία αλλά λίγο το γνωρίζουν, είπε η ίδια. «Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται σπάνια, ότι χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο και όχι συστηματικά. Άρα συνεχίζουμε να έχουμε πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις», πρόσθεσε η Λούκας.

Ο Εμιλιάνο Ντι Ίλιο, φαρμακοποιός στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα τους δύο τελευταίους μήνες οι πωλήσεις προφυλακτικών και αντισυλληπτικών στο φαρμακείο του να μειωθούν κατά 20% και 25% αντίστοιχα. «Ο κόσμος έρχεται, ρωτάει πόσο κάνουν και απλά φεύγει...», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Ανάλυση / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM