Δεν υπάρχει σχέδιο κατάσχεσης για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο λένε οι ΗΠΑ

Δεν υπάρχει σχέδιο κατάσχεσης για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο λένε οι ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και δυτικών μεγάλων δυνάμεων.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, φέρεται να έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.

  

Το σκάφος, το πρώην Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, κατά παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αφέθηκε να αποπλεύσει τη 15η Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Γενικά «δεν συζητάμε σχεδιασμούς, πάντως αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο που να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να προβλέπει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο», απάντησε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έχει εκπονήσει σχέδιο για να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί κάθε κυβέρνηση εναντίον της προσφοράς οποιασδήποτε υποστήριξης στο τάνκερ, τονίζοντας πως θα τη θεωρήσει υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση — οι ΗΠΑ προσέθεσαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» που καταρτίζουν φέτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση, δηλαδή μια επιχείρηση για να καταληφθεί το τάνκερ, δεν εξετάζεται εν πολλοίς από την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμάκωνε περαιτέρω την ένταση. Ο Έσπερ είπε πως τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Γαλλίας και άλλων να πείσουν το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. «Η προσωπική μου άποψη, αλλά δεν χαράσσω εγώ πολιτική γι' αυτό, είναι πως αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν οι Γάλλοι και άλλοι έπειθαν το Ιράν να έρθει να καθίσει στο τραπέζι να μιλήσουμε, θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό προχθές Τετάρτη το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις απευθείας συνομιλίες, με μοναδική εξαίρεση το εντελώς απίθανο σενάριο η Ουάσιγκτον να επανενταχθεί στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στο Ιράν με τις κυρώσεις από πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον αποχώρησε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προσπαθούν να περισώσουν το ΚΟΣΔ προσφέροντας στο Ιράν πιστώσεις 15 δισ. δολαρίων για να συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα και απέκλεισαν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM