Η ζωή μιμείται την τέχνη του Στίβεν Κινγκ κι αυτό τον τρομάζει

Η ζωή μιμείται την τέχνη του Στίβεν Κινγκ κι αυτό τον τρομάζει Facebook Twitter
Ο Στίβεν Κινγκ στα 72: «Με απασχολεί μια κυβέρνηση που έχει ξεφύγει και θα προσπαθήσει να κάνει πράγματα όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με απασχολούν οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν τρόπους να αμυνθούν».(φωτο: Krista Schlueter / The New York Times)
0

Για κάθε τρομακτική ιστορία με κλόουν από το υπερπέραν που αλλάζουν μορφή, μανιακούς πατεράδες σε στοιχειωμένα ξενοδοχεία ή σαρωτικούς ιούς που εξολοθρεύουν τον πλανήτη, ο αστείρευτα πολυγραφότατος συγγραφέας έχει γεμίσει τις σελίδες του με εξίσου ισχυρές δόσεις κουράγιου, ανιδιοτέλειας, ακόμα και ελπίδας. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί αναγνώστες, μεγάλο μέρος των οποίων τον ανακάλυψαν ως παιδιά οι ίδιοι, έχουν παραμείνει πιστοί στα βιβλία του μετά από 45 χρόνια αφηγήσεων.

Ο Στίβεν Κινγκ κλείνει τα 72 καθώς εκδίδεται η 61η (!) νουβέλα του με τίτλο "The Institute" (Το Ινστιτούτο), με θέμα παιδιά με υπερφυσικές δυνάμεις που απομακρύνονται διά της βίας από τους δικούς τους από έναν σκιώδη οργανισμό που τα πετάει στα σκουπίδια όταν εξαντληθεί η χρησιμότητά τους.

«Ήθελα να γράψω για το πώς αδύναμοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν δυνατοί», λέει στους New York Times ο συγγραφέας. «Όλοι είμαστε ο καθένας στο νησί του, συγχρόνως όμως κάποιες φορές καλούμε ο ένας τον άλλον και ερχόμαστε κοντά και τότε αναδύεται μια αίσθηση κοινότητας και ενσυναίσθησης. Το αγαπάω αυτό, ειδικά σε ιστορίες».

«Ως κοινοτοπία, δεν λειτουργεί. Ακούγεται αφόρητα γλυκερό να πεις απλά, 'οι φίλοι κάνουν τα πράγματα καλύτερα', όταν όμως αφηγείσαι μια ιστορία, οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν. Όλοι θέλουν να έχουν ένα φίλο επειδή βασικά είναι μια μοναχική υπόθεση η ζωή που ζούμε».

«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος που έχει εξερευνήσει όλες τις γωνίες και είναι τόσο 'παλιός' όσο εγώ, είναι να αναρωτηθεί: 'Ποια είναι τα πράγματα που με απασχολούν, που με νοιάζουν πραγματικά;' Με απασχολεί η φιλία. Με απασχολεί μια κυβέρνηση που έχει ξεφύγει και θα προσπαθήσει να κάνει πράγματα όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με απασχολούν οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν τρόπους να αμυνθούν. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο "The Institute"».

Καθώς όμως κόντευε ο Κινγκ να ολοκληρώσει το βιβλίο το περσινό καλοκαίρι, τα πράγματα έγιναν περίεργα. Η πλοκή του βιβλίου έμοιαζε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα: Παιδιά που ζητούσαν άσυλο στα νότια σύνορα της χώρας απομακρύνονταν διά της βίας από τους γονείς τους σύμφωνα με την πολιτική 'διαχωρισμού' της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το βιβλίο έχει γραφτεί στην εποχή του Τραμπ με όλο και πιο έντονη την αίσθηση ότι ο αδύναμοι, οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, όσοι δεν ανήκουν στο στάνταρ του τυπικού λευκού Αμερικανού, περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο. Και κάποια στιγμή, ενώ έγραφα το βιβλίο, ο Τραμπ άρχισε να φυλακίζει παιδιά. Αλλά δεν θα ήθελα να καταγραφεί ότι είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου όταν έγραφα το βιβλίο επειδή δεν είναι άτομο που επιθυμεί να γράφει αλληγορίες τύπου "Φάρμα των ζώων" και "1984"».

Όπως γνωρίζει ο καθένας από τα 5,4 εκατομμύρια followers του Στίβεν Κινγκ στο Twitter, τον πολιτικό σχολιασμό τον κάνει στα social media, όχι στα βιβλία του, πιστός στο αξίωμα ότι οι νουβέλες πρέπει να εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, όχι την τρέχουσα επικαιρότητα. Σημειώνει όμως επίσης ότι «αν λες την αλήθεια για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, κάποιες φορές διαπιστώνεις ότι η ζωή πράγματι μιμείται την τέχνη».

Info

Τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Με στοιχεία από τους New York Times

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ