Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για τις αυξημένες προσφυγικές ροές

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για τις αυξημένες προσφυγικές ροές Facebook Twitter
0

Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών συνεδριάζει σήμερα στις 11 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί πως μόνο την Πέμπτη στη Λέσβο έφτασαν 14 βάρκες με 500 - 600 άτομα, ωθώντας τις προσφυγικές δομές του νησιού πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Έτσι, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχωράει στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια στον καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους, ενώ είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί περί τους 3.000. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ, ενώ όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ, ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, σε μια αυστηρού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε χθες εκτάκτως στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο η Τουρκία φαίνεται πως δεν εξετάζει ακόμη αποκλιμάκωση της πίεσης προς την Ευρώπη, ούτε στο θέμα του προσφυγικού ούτε σε αυτό της Συρίας, όπως αποδείχθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι εφόσον συνεχιστεί η επιχείρηση του Ασαντ στην Ιντλίμπ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κάλεσε σε λήψη μέτρων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Συρία: «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στην Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM