Ιταλία: Δήμαρχος της Λέγκας θέλει να «φακελώσει» αριστερούς εκπαιδευτικούς

Ιταλία: Δήμαρχος της Λέγκας θέλει να «φακελώσει» αριστερούς εκπαιδευτικούς Facebook Twitter
0

Τους εκπαιδευτικούς που έχουν εκφράσει προοδευτικές απόψεις βάζει στο στόχαστρο δήμαρχος της Λέγκας στη Βόρεια Ιταλία, θέλοντας να καταρτίσει καταλόγους που θα τους αξιολογεί κατά περίπτωση. 


Oι αιρετοί της ξενοφοβικής Λέγκας έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν διχαστικές πολιτικές σε πολλά σημεία της Ιταλίας. Στο Μονφαλκόνε, στην επαρχία της Γκορίτσια, στη Βόρεια Ιταλία, η δήμαρχος, Άννα Μαρία Τσίζιντ, έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο της χώρας με τις οπισθοδρομικές αποφάσεις της. Αφότου επέβαλε ανώτατο όριο 45% στην παρουσία ξένων μαθητών στα νηπιαγωγεία της πόλης και αφού απαγόρευσε από τις δημοτικές βιβλιοθήκες εφημερίδες αριστερών τάσεων, όπως οι Avvenire και Manifesto, τώρα βάζει στο στόχαστρο και τους εκπαιδευτικούς που έχουν εκφράσει προοδευτικές απόψεις.

«Με την ιδεολογία τους δηλητηριάζουν τους νέους, παρουσιάζοντας ανοικτά τις δημοκρατικές επιλογές που οι Ιταλοί επιδεικνύουν απέναντι στις δημοτικές αρχές της Λέγκας», τονίζει η ίδια, προτάσσοντας καμιά δεκαριά μηνύματα «ανησυχίας και αγανάκτησης» που έχει συλλέξει μέσα στη διετία που έχει αναλάβει καθήκοντα από γονείς, μαθητές, ακόμη και καθηγητές.

Όπως επισημαίνει σε tweet της η πρώην κυβερνήτης της Περιφέρειας Φριούλι-Βενετία Τζούλια και τώρα βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ντέμπορα Σερακιάνι, «δεν υπάρχει τέλος στην αλαζονεία και τη μανία της Λέγκας. Η ορμή της εκκαθάρισης τώρα έχει εντοπίσει έναν νέο εχθρό για να καταδικάσει δημοσίως. Τώρα είναι η σειρά των εκπαιδευτικών, που μόνη ευθύνη τους είναι πως δεν συμμερίζονται τη γνώμη της κυβέρνησης κι εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Μετά από αυτό το βήμα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι τομείς, αρκεί να κυριαρχήσει ο μονόδρομος τρόπος σκέψης». Όπως προσθέτει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας του PD στην Περιφέρεια Ντιέγκο Μορέτι,«αό τον Σεπτέμβριο στο Μονφαλκόνε -και απ' ότι φαίνεται όχι μόνον εκεί- θα έχουμε νέους καταλόγους προγραφών, που ενδέχεται να δημοσιεύονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Όμως, η δήμαρχος επιμένει πως το μόνο που έχει σημασία είναι να προστατευθούν η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των παιδιών. «Σαν μητέρα πάντα θεωρούσα πως η προστιθέμενη αξία του σχολείου είναι να προσφέρει στα παιδιά τα εργαλεία για τη διάπλαση ενός αυτόνομου κριτικού πνεύματος», υπογραμμίζει, θέλοντας να καταρρίψει τις επικρίσεις. Αλλά ως «δήμαρχος» σημειώνει πως «δεν μπορεί να παραμείνει ανενεργή μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Θα ήταν ασυγχώρητο».

Για αυτόν τον λόγο και για να προσδώσει ένα θεσμικό περίβλημα στην απόφασή της, η Τσίζιντ ανέθεσε την κατάρτιση των σχετικών καταλόγων στον Συνήγορο των Δικαιωμάτων των Παιδιών και Εφήβων, που θα αξιολογεί κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και θα κρίνει εάν πρέπει να τη διαβιβάσει στον καθ' ύλην αρμόδιο, τον διευθυντή της μονάδας, την τοπική σχολική διεύθυνση ή το υπουργείο.

Πάντως, η ίδια απορρίπτει τις κατηγορίες για «προγραφές» και δηλώνει πως «τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον κλάδο των εκπαιδευτικών». Κατά την ίδια, η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εκτός σχολείου, καθώς αποδίδει τη λάθος αντιμετώπιση της απόφασής της «όχι στην κριτική καθ' αυτή, αλλά στο γεγονός ότι γίνεται με όρους ιδεολογικούς και κομματικούς».

«Το μοναδικό πρόβλημα», τονίζει, «είναι το κλίμα μίσους και τρομοκρατίας που διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεσπάσει στην πόλη μας (που ήταν προπύργιο της Αριστεράς) αφότου οι πολίτες της αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία πορεία διαφορετική από ένα παρελθόν που οι κάτοικοι αποστρέφονται. Αυτή η απονομιμοποίηση δεν είναι ανεκτή όταν γίνεται στα μέσα ή στις συζητήσεις στα μπαρ. Εάν, δε, μεταφέρεται στο εσωτερικό των σχολείων γίνεται απαράδεκτη. Δεν αποτελεί, πλέον, ελευθερία έκφρασης και διδασκαλίας, αλλά διασπορά του μίσους μέσω της εργαλειοποίησης των νέων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /La Repubblica 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM