Αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Ασαφές είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά ο κ. Τραμπ δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο πως η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει «προς το παρόν» το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στην Άγκυρα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να ανασκευάζει λέγοντας: «Το κοιτάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε». Πρόκειται για «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση Τραμπ έρχεται την στιγμή που στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη και δικομματική στήριξη για ανάληψη μέτρων κατά της Άγκυρας. Βάση για τις κυρώσεις αποτελεί ο νόμος Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εν των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Κυμαίνονται από σχετικά ήπια μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι αυστηρότατους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Ο πρόεδρος μπορεί πάντως να ζητήσει αναβολή ή ακύρωση των κυρώσεων εάν παράσχει στοιχεία πως κατ' αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Προχθές ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του μαχητικού αεροσκάφος F-35, τονίζοντας πως το αμερικανικό όπλο είναι ασύμβατο με το S-400.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τις παραγγελίες που είχαν ανατεθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία σε άλλους εργολάβους έως τον προσεχή Μάρτιο. Περίπου δέκα τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 εξαρτήματα για το F-35. Το κόστος σε βάθος χρόνου για την Τουρκία υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Διεθνή / Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. και οι σύμμαχοί του πιέζουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες να καταργήσουν τους εμβολιασμούς στα σχολεία - Ποιες πολιτείες αντιστέκονται και ποιοι φοβούνται «ντόμινο» κατά της δημόσιας υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Διεθνή / Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Ο νεαρός στρατιώτης, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του για να καταταγεί εθελοντικά στη ταξιαρχία Γκολάνι, είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Διεθνή / Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε μέγεθος από αυτές του 2022, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τα αιτήματα για τερματισμό του καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Διεθνή / Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Η ICE προχωρά σε μαζική επέκταση με 300 νέα γραφεία και 10.000 προσλήψεις πρακτόρων και νομικών - Ποιες πολιτείες στοχεύονται και τι σημαίνει η “ICE Surge” για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Διεθνή / «Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα στην Ευρώπη προειδοποιούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να προσέρχονται εγκαίρως
LIFO NEWSROOM