Αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Ασαφές είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά ο κ. Τραμπ δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο πως η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει «προς το παρόν» το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στην Άγκυρα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε να ανασκευάζει λέγοντας: «Το κοιτάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε». Πρόκειται για «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση Τραμπ έρχεται την στιγμή που στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη και δικομματική στήριξη για ανάληψη μέτρων κατά της Άγκυρας. Βάση για τις κυρώσεις αποτελεί ο νόμος Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εν των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Κυμαίνονται από σχετικά ήπια μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι αυστηρότατους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Ο πρόεδρος μπορεί πάντως να ζητήσει αναβολή ή ακύρωση των κυρώσεων εάν παράσχει στοιχεία πως κατ' αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Προχθές ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης του μαχητικού αεροσκάφος F-35, τονίζοντας πως το αμερικανικό όπλο είναι ασύμβατο με το S-400.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τις παραγγελίες που είχαν ανατεθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία σε άλλους εργολάβους έως τον προσεχή Μάρτιο. Περίπου δέκα τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 εξαρτήματα για το F-35. Το κόστος σε βάθος χρόνου για την Τουρκία υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM