Προβλέψεις σοκ για την Huawei - Πόσο μεγάλη είναι η απειλή από το πλήγμα των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο

Προβλέψεις σοκ για την Huawei - Πόσο μεγάλη είναι η απειλή από το πλήγμα των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο Facebook Twitter
Tο μερίδιο αγοράς της Huawei ενδέχεται να μειωθεί στο μισό ως του χρόνου αν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της εταιρείας της Κίνας δεν αρθούν
0

Μια ανάλυση ειδικών για το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στην Huawei από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ δείχνει πως αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στο τοπίο των κυρώσεων, οι επιπτώσεις για τον κινεζικό κολοσσό θα είναι τεράστιες.

Συγκεκριμένα, η Huawei, η οποία πλήττεται από κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κινδυνεύει να δει τις παραγγελιοδοσίες της να μειώνονται κατά το ένα τέταρτο φέτος και τα smartphones της να εξαφανίζονται από τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι παραδόσεις των κινητών της Huawei, που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή smartphones στον πλανήτη, αναμένεται να μειωθούν από 4% ως 24% εντός 2019 εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν, σύμφωνα με την Fubon Research and Strategy Analytics. Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα μειωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αλλά αποφεύγουν να κάνουν σαφέστερες προβλέψεις, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε την προμήθεια αμερικανικών ημιαγωγών και άλλων προϊόντων στη Huawei την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Η απαγόρευση αφορά υλικά, ενδιάμεσα αγαθά και υπηρεσίες με προέλευση κατά 25% ή υψηλότερη από τις ΗΠΑ που, κατά συνέπεια, αφορά πολλές μη αμερικανικές εταιρείες. Πολλοί γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google ή η κατασκευάστρια ημιαγωγών ARM (ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο SoftBank), ανακοίνωσαν ότι θα πάψουν να προμηθεύουν με προϊόντα, αναβαθμίσεις και λογισμικό την κινεζική εταιρεία.

«Η Huawei μπορεί να εξαφανιστεί από την αγορά των κινητών τηλεφώνων στη δυτική Ευρώπη του χρόνου, αν χάσει την πρόσβασή της στην Google», εκτιμά μια ειδικός της Strategy Analytics. Η ίδια προβλέπει ότι οι πωλήσεις κινητών της κινεζικής εταιρείας θα μειωθεί κατά έως και 23% την επόμενη χρονιά, μολαταύτα θα μπορέσει να επιβιώσει χάρη στο τεράστιο μέγεθος της εγχώριας αγοράς της.

Η Fubon Research, η οποία ως πρότινος ανέμενε πως η Huawei θα διέθετε 258 εκατομμύρια κινητά το 2019, πλέον προβλέπει ότι οι πωλήσεις της ενδέχεται να μην υπερβούν τις 200 εκατομμύρια μονάδες στη χειρότερη περίπτωση. Η Huawei καλύπτει σχεδόν το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, κατά εκτιμήσεις της IDC, και διέθεσε 208 εκατ. συσκευές πέρυσι, τα μισά εκτός Κίνας. Η εταιρεία θεωρεί την Ευρώπη την κυριότερη αγορά για τις πιο ακριβές συσκευές της.

Η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει πως έχει αναπτύξει τις τεχνολογίες που χρειάζεται και μπορεί να είναι αυτάρκης για χρόνια. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί δεν πείθονται. Τονίζουν ότι ορισμένα από τα υλικά και προϊόντα προστατευόμενα από πνευματικά δικαιώματα που χρειάζονται οι συσκευές της Huawei δεν είναι διαθέσιμα εκτός ΗΠΑ.

Η εταιρεία ενδέχεται να αναγκαστεί να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους και να πάψει να είναι «παγκόσμιος παίκτης για κάποιο διάστημα», σύμφωνα με έναν αναλυτή της Intralink. Οι δυνητικοί αγοραστές συσκευών της Huawei πιθανόν θα στραφούν σε ακριβά κινητά της Samsung ή της Apple ή σε φθηνότερα κινεζικών ανταγωνιστριών της όπως η OPPO και η Vivo, εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με έναν ερευνητή της αγοράς smartphones στην IDC, ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της μείωσης του ποσοστού αγοράς της Huawei ενδέχεται να είναι η κορεάτικη Samsung, «με δεδομένη τη δύναμη της σε περιοχές όπως είναι η Ευρώπη». Τα κινητά της Huawei ήδη προσελκύουν πολύ λιγότερα «κλικ» από αγοραστές στο Διαδίκτυο αφότου η Ουάσινγκτον έβαλε την εταιρεία στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με τον PriceSpy, έναν ιστότοπο που προσελκύει 14 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα.

«Μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η δημοτικότητα των κινητών της Huawei  έχει κατακρημνιστεί» καθώς σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες που τα επέλεγαν πριν δεν τα κοιτούν πλέον στη Βρετανία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα «κλικ» στα κινητά της έχουν μειωθεί «κατά 26%», σύμφωνα με τον PriceSpy.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος της Huawei ενδέχεται να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5 G στην Κίνα, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Jefferies. Η εταιρεία λέει πως έχει υπογράψει συμβάσεις για την ανάπτυξη δικτύων 5G με περίπου 40 πελάτες σε διεθνές επίπεδο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM