NEO VIDCAST

Κατακραυγή για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ - Επιμένει η Άγκυρα

Κατακραυγή για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ - Επιμένει η Άγκυρα Facebook Twitter
0

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου - αλλά η Άγκυρα είπε στους συμμάχους της ότι θα προχωρήσει, γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εξέφρασαν την αντίθεσή τους καθώς το Σαββατοκύριακο το τουρκικό πλοίο Fatih, που σημαίνει «Κατακτητής», άρχισε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καλούμε επειγόντως την Κύπρο να απέχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη πράξη, στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Εξωτερικών. «Αυτή η ενέργεια είναι ιδιαίτερα προκλητική και κινδυνεύει να εγείρει εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», αναφέρει η δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών μία ημέρα μετά.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος εξέδωσαν παρόμοιες δηλώσεις. «Αυτή η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει παρά τα διαβήματα. «Θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

«Η στάση της Τουρκίας προκύπτει καθώς απομακρύνεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ και προσεγγίζει περαιτέρω τον απολυταρχισμό και τη Ρωσία», εκτιμά η EUobserver. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει αγνοήσει τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να σταματήσει τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια των πολιτικών αντιπάλων του. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα χιλιάδων, όντας η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Επίσης, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει ότι η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί δική της θαλάσσια ζώνη, και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, απέτρεψε με πολεμικά της σκάφη κυπριακές δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή. Η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει φέρει ένα δεύτερο πλοίο γεώτρησης, το Yavuz, που θα εργαστεί δίπλα στο Fatih, καθιστώντας δυσοίωνες τις προοπτικές επίλυσης της διένεξης.

Τουρκία σε ΗΠΑ: Δεν σταματάμε τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου έστειλε η Τουρκία.

Σε αιχμηρή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας πως θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην δική της υφαλοκρηπίδα. Σημειώνει πως «τρίτες χώρες» δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή. Η Άγκυρα αναφέρει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Διεθνή
0

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM