Αναθέρμανση της κτηματαγοράς: Κατά 42% αυξήθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018

Αναθέρμανση της κτηματαγοράς: Κατά 42% αυξήθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2018 Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μεγάλη αύξηση κατά 42% σημείωσαν πέρυσι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, συγκριτικά με το 2017, καταγράφοντας έντονα σημάδια αναθέρμανσης της κτηματαγοράς.

Αυτό προκύπτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το οποίο προκύπτει ότι κατά το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 26.700 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 18.800 το προηγούμενο έτος.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και οι πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή από 1.1.2019 των νέων αντικειμενικών τιμών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων κατά το προηγούμενο έτος και κατ' επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από την κατηγορία αυτή.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι εισπράξεις φόρων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν κατά 41% το 2018 με αποτέλεσμα τα έσοδα αυτά να φθάσουν 232,25 εκατομμύρια ευρώ έναντι 164,62 εκατ. ευρώ το 2017.

Τον χορό των αγοραπωλησιών έσυρε ο νόμος Αττικής. 

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν πέρυσι ανήλθαν σε 14.291 έναντι 8.532 το 2017, καταγράφοντας αύξηση 67,5%. Από τις 14.291 μεταβιβάσεις στην Αττική οι 5.806 σημειώθηκαν στον δήμο Αθηναίων. Από αυτές οι 4.700 αφορούν μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.

Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη, με αύξηση αγοραπωλησιών που προσέγγισε το 30%. Ανήλθαν σε 3.089 το 2018 έναντι 2.212 το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Η εισαγγελέας ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα

Ελλάδα / Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες: Η εισαγγελέας ζητά αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα

Καταπέλτης η αγόρευση της εισαγγελέως που ζητά παραπομπή στο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης – Στο εδώλιο 11 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο
LIFO NEWSROOM
Άρτα: Τα όργανα του 14χρονου Σπύρου και του 12χρονου Νίσι δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε άλλα παιδιά

Ελλάδα / Άρτα: Τα όργανα του 14χρονου Σπύρου και του 12χρονου Νίσι δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε άλλα παιδιά

Ήπαρ, νεφροί, κερατοειδείς, η μία καρδιά και οι πνεύμονες των δύο παιδιών από την Άρτα δίνουν ελπίδα σε παιδιά και ασθενείς που περίμεναν χρόνια στη λίστα μεταμοσχεύσεων
LIFO NEWSROOM