Ο Ντέιβιντ Μαλπάς είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ντέιβιντ Μαλπάς είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μαλπάς εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Τρίτη, ανέφερε το διεθνές ίδρυμα σε ανακοίνωσή του.

Ο 63χρονος Ντέιβιντ Μαλπάς, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις. Εξελέγη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, για πενταετή θητεία.

Ο άγραφος κανόνας θέλει να ανατίθεται η προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πάντα Ευρωπαίος.

Ο Μάλπας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Ιανουάριο ενώ κανονικά η θητεία του έληγε το 2022.

Το 2017 ο Μαλπάς δεν είχε διστάσει να επικρίνει δριμύτατα, δημοσίως, τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «όχι και πολύ αποτελεσματικούς» και σχολιάζοντας ότι «συχνά ακολουθούν διεφθαρμένες πρακτικές» στη χορήγηση δανείων. Πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, απάντησε ότι θέλει να επικεντρωθεί «στην καρδιά της αποστολής» της, να βγάλει από τη φτώχεια τις φτωχότερες χώρες και να περιορίσει την πρόσβαση σε δάνεια στις πιο ανεπτυγμένες, όπως η Κίνα.

Αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1944, είναι να περιορίσει τη φτώχεια στον κόσμο χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM