Λόρι Λάιτφουτ: Η πρώτη ομοφυλόφιλη μαύρη δήμαρχος στο Σικάγο

Λόρι Λάιτφουτ: Η πρώτη ομοφυλόφιλη μαύρη δήμαρχος στο Σικάγο Facebook Twitter
0

Οι ψηφοφόροι του Σικάγου εξέλεξαν μια μαύρη, ανοιχτά ομοφυλόφιλη, δήμαρχο της πόλης τους, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική μεγαλούπολη, την οποία σημαδεύουν οι κοινωνικές ανισότητες και η βία που συνδέεται με τα πυροβόλα όπλα.

Η Λόρι Λάιτφουτ, 56 ετών, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, η οποία είχε ιδίως ηγηθεί μιας επιτροπής που έλεγχε τη δράση της αστυνομίας, κέρδισε με διαφορά την Τόνι Πρέκγουινκλ, Δημοκρατική πολιτικό και μαύρη όπως και η ίδια.

Η Λάιτφουτ έλαβε το 74% των ψήφων, κατά τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, με τα περισσότερα ψηφοδέλτια να έχουν πλέον καταμετρηθεί.

Έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα, υποσχόμενη κυρίως να μειώσει τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες. Οι νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία μαύροι, απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέα και όπου έχουν υπάρξει διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Λόρι Λάιτφουτ: Η πρώτη ομοφυλόφιλη μαύρη δήμαρχος στο Σικάγο Facebook Twitter

Συντελείται όμως μια «αλλαγή εναντίον του status quo», υποστήριξε πρόσφατα η Λάιτφουτ, κάνοντας μια δηκτική νύξη στην Τόνι Πρέκγουινκλ, 72 ετών, που εκλέγεται σε αιρετά αξιώματα εδώ και πολλές δεκαετίες, νυν επικεφαλής της Κομητείας Κουκ, στην οποία υπάγεται διοικητικά το Σικάγο.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων. Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011. Ο άλλοτε ανερχόμενος αστέρας των Δημοκρατικών ανακοίνωσε, προς γενική έκπληξη, πως δεν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία.

Στον δήμο του Σικάγου από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά. Το Σικάγο θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.

Η Λόρι Λάιτφουτ θα γίνει επίσης η πρώτη ομοφυλόφιλη που θα αναλάβει την αυτοδιοίκηση στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπου η δυσπιστία ανάμεσα στην αστυνομία και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες είναι εδραιωμένη, οι ανισότητες μεταξύ των συνοικιών βαθιές και η εγκληματικότητα υψηλή.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ' όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ