Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα - Τι θα αλλάξει στο Ίντερνετ

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα - Τι θα αλλάξει στο Ίντερνετ Facebook Twitter
0

Μια αμφιλεγόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, παρά την έντονη αντίδραση από εταιρείες όπως η Google αλλά και ακτιβιστές της ελευθερίας της έκφρασης. 

H Ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα ψηφίστηκε από 348 ευρωβουλευτές και καταψηφίστηκε από 274. Τα πιο γνωστά σημεία της είναι τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13. Το πρώτο αποκαλείται από τους επικριτές του «ο φόρος στα λινκ» και το δεύτερο «το φίλτρο για upload». 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της καμπάνιας που ζητούσε να μη ψηφιστεί η οδηγία αφιερώθηκε στο άρθρο 13. Το συγκεκριμένο άρθρο  αφορά ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κατά βάση περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, πχ το Facebook ή το YouTube. Απαιτεί δραστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί να ανέβει σε αυτές περιεχόμενο που έχει κατοχυρωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς άδεια. Η ποινή που αντιμετωπίζουν οι ιστοσελίδες είναι ακριβώς η ίδια με τον χρήστη που αναρτά το περιεχόμενο. 

 Το άρθρο 11 περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις που στοχεύουν να κάνουν εταιρείες όπως η Google να πληρώνουν χρήματα σε οργανισμούς όπως οι εφημερίδες το περιεχόμενο των οποίων χρησιμοποιούν σε υπηρεσίες όπως τα Google News. 

Οι υποστηρικτές του άρθρου λένε πως θα αποτρέψει πολυεθνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν δωρεάν τη δουλειά των άλλων, ενώ οι επικριτές πως  ουσιαστικά βάζει την προϋπόθεση του «εισιτηρίου εισόδου» για ένα λινκ.

Συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι και καλλιτέχνες πίεσαν να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα άρθρα λέγοντας πως έτσι θα σταματήσουν οι εκτεταμένες καταπατήσεις σε θέματα copyright σε site όπως το YouTube και to Instagram. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες εταιρίες όπως η Google και η Amazon θεωρούν την οδηγία μη πρακτική και τόσο αυταρχική που αν πραγματικά εφαρμοστεί θα τις οδηγήσει στο να κλείσουν πολλές από τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη. 

Η Κάθριν Στίλερ, διευθύντρια του Open Knowledge Foundation, μιας ΜΚΟ που ζητάει περισσότερα ελεύθερα και δωρεάν δεδομένα στο Ίντερνετ ανέφερε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «είναι ένα πλήγμα για κάθε χρήστη του Ίντερνετ στην Ευρώπη. Διατρέχουμε τώρα τον κίνδυνο να έχουμε μία πιο κλειστή κοινωνία ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές δυνατότητες για έναν  πιο ανοιχτό κόσμο όπου η γνώση θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους πολλούς, όχι για τους λίγους». 

Πάντως, οι ειδικοί στα ζητήματα νομοθεσίας θεωρούν πως η οδηγία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θεωρούν οι εταιρίες και πως περισσότεροι μοιάζει με μία έκθεση ιδεών παρά με ένα σαφές πλαίσιο για το τι θα υποχρεούνται να κάνουν οι εταιρείες από δω και μπρος. 

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως για να γίνει ευρωπαϊκός νόμος η οδηγία απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ακόμα και τότε οι χώρες μέλη της Ένωσης θα έχουν ακόμα δύο χρόνια για να εναρμονίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες με την οδηγία. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεράσιμος Μιχελής: «Πόση αγάπη έχω ακόμη να προσφέρω;» - Οι αναρτήσεις του για το πρόβλημα υγείας του

TV & Media / Γεράσιμος Μιχελής: «Πόση αγάπη έχω ακόμη να προσφέρω;» - Οι αναρτήσεις του για το πρόβλημα υγείας του

Η ανακοίνωση για την εξόδιο ακολουθία του Γεράσιμου Μιχελή που πέθανε σε ηλικία 60 ετών - Όσα είχε μοιραστεί στα social media ο αγαπημένος «κακός» της ελληνικής τηλεόρασης
LIFO NEWSROOM
YouTube: Τέλος η σελίδα «Trending» μετά από 10 χρόνια – Τι νέο έρχεται

TV & Media / YouTube: Τέλος η σελίδα «Trending» μετά από 10 χρόνια – Τι νέο έρχεται

Το YouTube διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προτείνει προσωποποιημένα βίντεο στους χρήστες και να παρέχει στους δημιουργούς εργαλεία που τους βοηθούν να κατανοούν τι είναι δημοφιλές στο κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Ο IShowSpeed κάνει live με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια – Ξανά στην Αθήνα ο διάσημος YouTuber

TV & Media / Ο IShowSpeed κάνει live με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια – Ξανά στην Αθήνα ο διάσημος YouTuber

Ζωντανά από την Αθήνα μεταδίδει αυτή την ώρα ο διάσημος Αμερικανός YouTuber IShowSpeed, παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε ένα νέο IRL stream που έχει ήδη προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
Ο μισός πλανήτης βλέπει anime στο Netflix – Ανακοινώθηκε νέα μεγάλη λίστα τίτλων

TV & Media / Ο μισός πλανήτης βλέπει anime στο Netflix - Ανακοινώθηκε νέα μεγάλη λίστα τίτλων

Πάνω από 150 εκατομμύρια νοικοκυριά παρακολουθούν anime στην πλατφόρμα – Τριπλασιασμός θεάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, με κορυφαίους τίτλους όπως τα «Sakamoto Days», «Cyberpunk: Edgerunners 2» και «My Melody & Kuromi» να επανέρχονται
LIFO NEWSROOM