Brexit: Την άλλη εβδομάδα πιθανότατα η νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι

Brexit: Την άλλη εβδομάδα πιθανότατα η νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι Facebook Twitter
EPA
1

H βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως είναι πιθανό να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit που προτείνει η Τερέζα Μέι.

O αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την αποκάλυψη ύστερα από μεγάλη πίεση που δέχθηκε από βουλευτές, οι οποίοι ζητούσαν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης, μετά την παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης. 

Ο υπουργός για το Brexit, Kουάζι Κουάρτενγκ, αρχικά απέφυγε να απαντήσει σαφώς για το θέμα, λέγοντας πως το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων θα γίνει γνωστό σύντομα.

Υστέρα από διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών των Συντηρητικών και των Εργατικών τελικά δήλωσε πως η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Επίσης, ο Κουάρτενγκ είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και η νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της αλλαγής ημερομηνίας αποχώρησης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη μέρα της ψηφοφορίας. 

Στη διάρκεια της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός προκάλεσε την απογοήτευση πολλών βουλευτών καθώς αρνήθηκε να απαντήσει για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η συμφωνία της Μέι απορριφθεί για τρίτη φορά, λαμβάνοντας υπόψιν και την ημερομηνία της 12ης Απριλίου που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διορία.

Αν η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί έως τότε είναι πια πιθανό να υπάρξει no deal Brexit, δηλαδή αποχώρηση χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. δεν φάνηκαν να πείθονται πως η Μέι θα καταφέρει να πείσει το κοινοβούλιο της να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης. 

Η Μέι μίλησε για περίπου 90 λεπτά στο συμβούλιο, στη συνέχεια αποχώρησε και οι υπόλοιποι ηγέτες συζήτησαν για περίπου 9 ώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλα Μακρόν είπε πως πριν πίστευε πως η Μέι έχει 10% ποιθανότητες να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο, αλλά αφού την άκουσε πιστεύει πια πως έχει 5%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, σχολίασε τότε πως ο Μακρόν «είναι πολύ αισιόδοξος», μεταδίδει το πρακτορείο. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM