Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Η κοινή δήλωση για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η τριμερής στο Ισραήλ - Η κοινή δήλωση για την ασφάλεια στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση «της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισαν σήμερα Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, κατά τη έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Στη σύνοδο, με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που εγγυήθηκε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, ενώ δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν τις «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές» στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.


Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη τριμερή είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ κατά τις προκαταρκτικές δηλώσεις τους ο Νετανιάχου και ο Πομπέο επικεντρώθηκαν κυρίως σε διμερή θέματα άμυνας.


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράν. 

Στο ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες καλωσόρισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική αυτά να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την (ενεργειακή) διαφοροποίηση.

Ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη στήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό που εγκαθίδρυσαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM