ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Διεθνής Αμνηστία: Το Ριάντ φιμώνει τις ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνής Αμνηστία: Το Ριάντ φιμώνει τις ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
EPA
0

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Σαουδική Αραβία «φιμώνει» τις ακτιβίστριες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. 

Η ΜΚΟ διαμαρτύρεται για τις αναξιόπιστες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε 11 γυναίκες από Ριάντ, κάνοντας λόγο για κατάχρηση του δικαστικού συστήματος. 

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ, μία ημέρα μετά την έναρξη στο Ριάντ της δίκης των ακτιβιστριών, η μη κυβερνητική οργάνωση δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές, που συνελήφθησαν πριν ένα χρόνο, διώκονται μεταξύ άλλων επειδή «επικοινώνησαν με ξένες οργανώσεις (ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Διεθνής Αμνηστίας), ξένα μέσα ενημέρωσης και άλλους ακτιβιστές».

Σύμφωνα πάντα με τη ΜΚΟ, οι κατηγορούμενες βρίσκονται στο εδώλιο, επειδή ζητούν τον τερματισμό του συστήματος κηδεμονίας, που τις υποχρεώνει να παίρνουν την έγκριση ενός άνδρα συγγενή τους για να κάνουν ακόμη και τα πιο απλά πράγματα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν διευκρίνισε καν τις κατηγορίες εναντίον τους.

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει πώς οι σαουδαραβικές αρχές καταχρώνται τον νόμο και το δικαστικό σύστημα για να φιμώσουν όσους μάχονται ειρηνικά και να τους αποθαρρύνει να εργαστούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο», δήλωσε η Σάμα Χαντίντ, διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, την ALQST με έδρα το Λονδίνο, οι κατηγορίες εναντίον των ακτιβιστριών βασίζονται στη νομοθεσία για τα διαδικτυακά εγκλήματα και αφορούν την επικοινωνία τους «με ξένες οντότητες», κάτι για το οποίο κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Περισσότερες από 12 ακτιβίστριες είχαν συλληφθεί τον Μάιο του 2018, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ιστορική ακύρωση του νόμου που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Πολιτικοί αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησαν τότε τις συλληφθείσες ότι πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις είχαν χαρακτηρίσει «προδότριες». Κάποιες εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθερες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξήγησε ότι οι κατηγορούμενες είχαν πρόσβαση σε ανεξάρτητους δικηγόρους, κάτι το οποίο έχουν διαψεύσει στο παρελθόν οι οικογένειές τους. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνέχιση της δίκης τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM