«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός

«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός Facebook Twitter
Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του.
0

Τι είδους άτομο, πέρα από το πείσμα, την αποφασιστικότητα που τον χαρακτήριζε και την φαινομενικά αστείρευτη γνώση που ήδη κατείχε, ήταν ως νεαρός ο Έρικ Χομπσμπάουμ; Ο Richard Evans, συγγραφέας της νέας βιογραφίας με τίτλο "Eric Hobsbawm: A life in history", είναι εξαιρετικός ιστορικός, αν και ίσως όχι τόσο συναρπαστικός βιογράφος, οπότε ορθά δεν αναλώνεται σε ψυχολογικού τύπου εικασίες. Παρ' όλα αυτά, μέσα από το βιβλίο, διαγράφεται μια εικόνα της «πρώιμης φάσης» του κορυφαίου και σίγουρα διασημότερου ιστορικού του 20ου αιώνα που πέθανε το 2012 σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του. Γοητευόταν από την ομορφιά και ειδικά από την ομορφιά της φύσης, διανύοντας μαραθώνιες αποστάσεις με το ποδήλατο στην αγγλική εξοχή ως έφηβος ακόμα. Ήταν εξαιρετικά ανασφαλής στις σχέσεις με τις γυναίκες και είχε έναν καταστροφικό πρώτο γάμο, ήταν όμως πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες καλός ακροατής, γεγονός που τον έκανε συμπαθή και γοητευτικό στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την κρίση του, ο Μάιλς Ντέιβις χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Επίσης όμως μπορούσε να γίνει και έντονα επικριτικός, στα όρια της μισαλλοδοξίας, χαρακτηριστικό που έβγαινε τακτικά στο προσκήνιο κατά τη θητεία του ως μουσικοκριτικός με το ψευδώνυμο Francis Newton από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ως τα μέσα της δεκαετίας του '60 περίπου. Σύμφωνα με την κρίση του, ο Έλβις Πρίσλεϊ απορρίφθηκε το 1956 ως «ένας ιδιαιτέρως ασυμπαθής τύπος από το Τέξας» [ο Έλβις ήταν από το Τενεσί], ενώ ο Μάιλς Ντέιβις, τέσσερα χρόνια αργότερα, χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Όταν εκδόθηκε το 1959 η ανθολογία του «Η σκηνή της τζαζ», κέρδισε την ευνοϊκή – σε γενικές γραμμές – κριτική του διάσημου Άγγλου ποιητή Φίλιπ Λάρκιν, με τον οποίο μοιράζονταν μια αντιπάθεια στις πιο πειραματικές και ελεύθερες μορφές της τζαζ, ακόμα κι αυτός όμως έσπευσε να τονίσει: «Ο κύριος Newton είναι μάλλον άχαρος ως συγγραφέας και υπάρχουν φορές που η καταγραφή του για μια τέχνη που προέρχεται κατά βάση από την εργατική τάξη, μοιάζει περισσότερο με κοινωνική ή οικονομική παραβολή».

Μπορεί να ήταν «άχαρος» ως μουσικοκριτικός με ψευδώνυμο, στις επόμενες δεκαετίες όμως ο Έρικ Χομπσμπάουμ υπέγραψε - με το όνομα του – μια ανυπέρβλητη βιβλιογραφία ως ιστορικός με προεξέχοντα τα έργα «Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848» «Η εποχή του κεφαλαίου 1848-1875 », «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914» και «Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991».

Με στοιχεία από το Times Literary Supplement

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Όταν οι λαοί γράφουν ιστορία / Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Οι λαοί γράφουν ιστορία και αυτή καταγράφεται με σαφήνεια μέσα από τις παγκόσμιες επαναστάσεις από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα σε έναν συλλογικό, άκρως ενδιαφέροντα τόμο με τον τίτλο «Επαναστάσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

TV & Media / «Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

Μέσα από τόνους πρωτότυπου υλικού το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Thom Zimmy εστιάζει στην καλλιτεχνική/ερμηνευτική κληρονομιά του Έλβις και στον πολυδύναμο μύθο του πέρα από την κιτς φαντασμαγορία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ