Η αδελφή του βασιλιά και ο αρχηγός της χούντας διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ταϊλάνδη

Η αδελφή του βασιλιά και ο αρχηγός της χούντας διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ταϊλάνδη Facebook Twitter
EPA
0

Η μεγαλύτερη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα, θα είναι υποψήφια πρωθυπουργός στις εκλογές του Μαρτίου.


Αυτό, παρά το γεγονός ότι προκαλεί πολιτικό σεισμό στη χώρα, όμως δεν εμπόδισε τον αρχηγό της χούντας, που βρίσκεται στην εξουσία, να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα.

Η αιφνιδιαστική υποψηφιότητα που υπέβαλε σήμερα η πριγκίπισσα, η οποία την θέτει σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τον στρατηγό Πραγιούτ Σαν-Ο-Σα, αναδιανέμει τα χαρτιά σε μια πολιτική σκηνή κλειδωμένη από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημά τους, το 2014.

Η Ουμπολρατάνα, 67 ετών, θα είναι αντίπαλη για τη θέση του επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου με το ψηφοδέλτιο ενός κόμματος του οποίου ηγείται η παράταξη του Θακσίν Σιναουάτρα, δισεκατομμυριούχου και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού.

Αυτός ο τελευταίος θεωρούνταν ανέκαθεν από την παλιά φρουρά των ανακτόρων και τους στρατιωτικούς απειλή για τη βασιλεία. Εξ ου και τα πραξικοπήματα του 2006 και του 2014 εναντίον της κυβέρνησής του και αυτής της αδελφής του, της Γινγκλούκ.

Όμως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Μάχα Βαζιραλονγκόρν.

Η υποψηφιότητα της αδελφής του βασιλιά, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσθηκε χωρίς την έγκριση του μονάρχη, αποτελεί συνεπώς μια ένδειξη ρήξης που δεν έχει προηγούμενο στην εποχή του Μπουμιμπόλ και σηματοδοτεί την ηχηρή επιστροφή του Θακσίν Σιναουάτρα στο πολιτικό προσκήνιο.

Η ίδια η πριγκίπισσα δήλωσε σήμερα ότι, αποδεχόμενη το χρίσμα ενός πολιτικού κόμματος για την πρωθυπουργία στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, ασκεί τα δικαιώματά της ως πολίτη.

«Απαρνήθηκα τους βασιλικούς τίτλους μου και ζούσα ως κοινή θνητή», ανέφερε η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Ραζακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι σε καταχώρισή της στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Δέχθηκα το χρίσμα του κόμματος Thai Raksa Chart για την πρωθυπουργία για να δείξω τα δικαιώματά και την ελευθερία μου χωρίς οποιαδήποτε προνόμια πάνω από τους άλλους ταϊλανδούς συμπολίτες μου βάσει του συντάγματος», πρόσθεσε.

Την είδηση είχε κάνει γνωστή ο Πρισαπόλ Πονγκπανίς, ηγέτης του κόμματος Thai Raksa Chart. Έκρινε πως η πριγκίπισσα ήταν «η καταλληλότερη επιλογή», ενώ φήμες για την υποψηφιότητά της κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουμπολρατάνα δεν έκανε σήμερα δημόσια εμφάνιση. Στις τελευταίες καταχωρίσεις της στο Instagram εμφανίζεται όλο χαμόγελα, με κόκκινα λουλούδια (το χρώμα των Σιναουάτρα) στο χέρι, από το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού, το Σιάνγκ Μάι (βόρεια Ταϊλάνδη), ενώ στη συνέχεια ευχαριστεί την κόρη αυτού του τελευταίου για την «ηθική υποστήριξή» της.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

«Όμως αυτή η πριγκίπισσα, που δεν έχει κάνει ποτέ της πολιτική, έχει άραγε την ικανότητα να διευθύνει τη χώρα;», αναρωτιέται η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέ, του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. «Όλα θα καθορίζονταν τότε από τη μοναρχία, οι Ταϊλανδοί είναι άραγε έτοιμοι να το δεχθούν;», προσθέτει.

Μετά την ανακοίνωση της Ουμπολρατάνα, ο στρατηγός Πραγιούτ Σαν-ο-Σα δήλωσε πως «αποδέχεται την πρόσκληση» του κόμματος Phalang Pracharat, που υποστηρίζει τη στρατιωτική χούντα, να γίνει πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης στις βουλευτικές εκλογές.

Οι δυο τους θα ανταγωνισθούν συνεπώς στις εκλογές αυτές, τις πρώτες από το 2011, οι οποίες προαναγγέλλονται ξαφνικά πολυτάραχες.

Μέχρι τώρα, ο επικεφαλής της χούντας βολιδοσκοπούνταν για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο στρατός, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον Μάιο του 2014, έχει φροντίσει να σημαδέψει τα χαρτιά, κυρίως κάνοντας να υιοθετηθεί, το 2016, ένα αμφιλεγόμενο Σύνταγμα, βάσει του οποίου η Γερουσία διορίζεται ολόκληρη από τους στρατιωτικούς.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM